Eerst flinke buien en zeer koel, later belangrijk warmer

Er zit interessant weer aan te komen op de middellange termijn. Waarschijnlijk wordt het na de zeer koele dagen die we tot zaterdag houden, een vijftiental graden warmer rond 16 of 17 augustus. Eerst lijkt het weer wel op vroege herfst met de buien van met name woensdag en donderdag. Pittige buien vanaf de Noordzee kunnen dan wind en regen geven waarbij het soms maar 14 graden is op de thermometer. Voor het gevoel is het dan slechts een graad of 10 op de camping of in de tuin.

Doordat het zeewater voor de westkust flink is opgewarmd, wordt het buiten de buien om nog 18, of 19 graden als de zon even flink meewerkt. Tussen de buien door schijnt uiteraard de zon op de Eilanden en dan is het eigenlijk best aardig weer te noemen gedurende enige uren.

Richting het weekend wordt de buienactiviteit geleidelijk onderdrukt en zien we een uitloper van het Azorenhoog naderen. In het komende weekend wordt het stabieler en ook minder koel met name. We zien op zondag een hogedrukgebied pal boven Nederland arriveren. Het weer laat zich daarbij wel raden: droog, meest zonnig en een temperatuur die tot 20 graden of iets meer oploopt. Ideaal weer voor de vakantievierders in Zuidwest-Nederland, temeer daar er ook niet veel wind meer staat.

Het vervolg is aantrekkelijk voor de echte zomerliefhebbers. Genoemd hogedrukgebied breidt zich uit tot over de Noordzee en Scandinaviƫ, waardoor een noordoostenwind ontstaat. Daarmee wordt steeds warmere lucht aangevoerd richting de Benelux. De maxima komen dan ook uit tussen de 25 en 30 graden rond 16-17 augustus. Mogelijk kan het nog warmer worden als een depressie op de oceaan de stroming naar het zuiden laat draaien. Dan kan hete lucht via Spanje en Frankrijk arriveren. Dan worden zonder pardon hoogste temperaturen gerealiseerd van wel 32 of 33 graden landelijk! Maar eerst maar die paar dagen ronduit zomers (vakantie)weer gaan beleven, zou ik zeggen.