Afbeelding
Foto:

Neem en lees

Bestemming bereikt

Ds. P. den Butter, emeritus predikant van de Christelijke Gereformeerde Kerken, schreef een indrukwekkend boek over hemel en hel, onder de titel: Bestemming bereikt, hemel of hel en de reis daarheen. Het verscheen onder het ISBN nummer 9.789.033.127.496 en het kost € 23,90. Het is een paperbackuitgave van Den Hertog uitgeverij.

Het is een terechte opmerking, die gebezigd wordt: in ons leven zijn we allen op reis. In de prediking wordt hier de nodige aandacht aan besteed. Het is niet om het even wat de bestemming van onze reis is. Trouwens, de werkelijkheid van hemel of hel kunnen we met ons voorstellingsvermogen nauwelijks bevatten. Maar in Gods Woord, in het bijzonder in de woorden van Christus Zelf, worden we niet in het ongewisse gelaten over de twee eindbestemmingen. Een vraag die bij ons opkomt: wordt in de kerk heden ten dage wel voldoende aandacht besteed aan die bestemming, of zijn we eenzijdig op de reis zelf betrokken en raakt de eindbestemming op de achtergrond of zelfs helemaal buiten ons blikveld?

Dominee Den Butter weet op pastorale wijze de Bijbelse boodschap m.b.t. de eeuwige eindbestemming door te geven. Hij is er van overtuigd, dat we de Bijbelse boodschap tekortdoen en onszelf schade toebrengen als de bestemming van onze reis ons niet helder voor ogen staat.

We luisteren naar de auteur zelf in het hoofdstuk: Waarom dit boek? "Meestal mocht ik publiceren over boeken of gedeelten van boeken uit de Bijbel, meest van historische aard, waar ik een verklaring voor zocht en waaruit ik dan een aantal toepassingen maakt naar de tijd waarin wij leven. Bij zulke stoffen voelde ik me thuis en het was daarom mijn eigen voornemen om in die lijn voort te gaan. Het is echter anders gegaan… Het boek dat u nu in handen hebt, is ontstaan uit een verzoek van de uitgever. Deze had namelijk geconstateerd dat er maar heel weinig geschreven wordt over onze eeuwige bestemming…

In vroeger tijden was dat anders. Toen verscheen geregeld iets waarin de schrijver aandacht vroeg voor hemel en de hel… Na enig speurwerk moet gezegd worden dat hemel en hel in de prediking ook heel wat minder aan de orde worden gesteld dan vroeger het geval was. Over de hemel wordt nog wel eens gepreekt, hoewel het niet erg vaak gebeurt, maar over de hel hoort de gemiddelde kerkganger vrijwel nooit, of het moest zijn in een enkele losse opmerking…

Toen de uitgever mij benaderde, kon ik niet anders dan toestemmen omdat hier een duidelijk manco was geconstateerd. De oorzaak van het manco was snel gevonden. Ons leven is duidelijk op de aarde gericht en dat wat er na dit leven volgt, hebben we uit het oog verloren. De wereldse mentaliteit houdt geen halt bij de kerkdeuren. Helaas hebben vele kerkgangers, die de kerkdiensten op zondag bezoeken vrijwel uitsluitend belangstelling voor ons verblijf op aarde."

Na enige aarzeling om aan dit boek te beginnen, kwam ds. Den Butter tot de conclusie, dat de boodschap van hemel en hel verkondigd moet worden. Omdat God het belangrijk genoeg vond om deze boodschap in Zijn Woord bekend te maken. Daarom wilde hij zich niet onttrekken om deze boodschap door te geven, zij het wel met de nodige voorzichtigheid. Tussen de beschrijvingen over de twee eindbestemming door heeft de auteur de ruimte genomen om historische gebeurtenissen te gebruiken ter illustratie van wat de wegen zijn, wie de wandelaars op die wegen zijn en wat er van de bestemming gezegd kan worden.


Sommige van die passages kregen een meditatief karakter en zijn daarom met een ander lettertype weergegeven. Ds. Den Butter eindigt zijn inleiding als volgt: "Wat ik mij voortdurend voor ogen zocht te stellen, was het voornemen dat ik had voordat ik aan het boek begon: om niets anders te doen dan mensen te dienen met een eerlijke weergave van wat de Bijbel zegt over twee bestemmingen die eeuwig zijn. U en ik zijn immers alleen gebaat bij een eerlijk luisteren naar wat de Heere zegt. Zo alleen kan ons werk dienstbaar zijn aan Gods eer."

Het boek is opgedeeld in drie delen: Vertrekpunt, Onderweg en Bestemming.

Daarom dit boek!

Andrew Bonar zei eens tegen zijn vriend Robert Murray McCheyne dat hij over de hel gepreekt had. Mc Cheyne vroeg hem toen: Heb je dat zonder tranen kunnen doen? Het zou nog niet zo slecht zijn voor zowel de prediker als de hoorder als de hemel wat meer verkwikte en de hel wat meer verschrikte. Waarom dit boek, was de vraag aan het begin. Het antwoord zal uit het bovenstaande duidelijk zijn. Daarom dit boek!

Een bijzonder boek, dat ons allen aangaat! We zijn op reis, maar waar zal de reis eindigen? Maar twee wegen, geen derde weg! Eeuwig wel of eeuwig wee. Neem, lees en doe er u winst mee!