Mensen in nood

Door de terreuraanslagen in Duitsland en Frankrijk staat het hele vluchtelingenprobleem weer nadrukkelijk in de aandacht. Hebben we er goed aan gedaan om al die mensen toe te laten in de Europese landen? Het gaat soms om mensen uit islamitische landen en daar kunnen ook mensen tussen zitten met hele verkeerde bedoelingen. De praktijk heeft dat inmiddels wel bewezen.

Laten we ronduit erkennen dat er in de islam gewelddadige elementen zitten. Laten we ook erkennen dat de meeste terreurplegers moslim zijn. Op dat punt hebben de tegenstanders van de toelating van vluchtelingen een duidelijk punt waar we niet gemakkelijke overheen moeten lopen. Mensen met verkeerde bedoelingen moeten we zeker weren.

Maar we weten ook dat het best lastig is om uit de stroom ontheemden de verkeerde elementen te herkennen. Veiligheidsdiensten hebben hier een belangrijke taak. Ook burgers die vreemde zaken signaleren zullen die moeten doorgeven aan de politie. We moeten zeker niet naïef zijn rond het hele probleem van vluchtelingen uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Daar zitten lastige kanten aan.

Dat neemt echter niet weg dat het gaat om duizenden mensen die in nood verkeren. Bijna dagelijks verdrinken er tientallen mensen in de Middellandse Zee. Deze mensen zijn op de vlucht om hun vege lijf te redden. Of ze zijn op zoek naar een plek zonder oorlog en geweld. Dat is de overgrote meerderheid van alle vluchtelingen. Het heeft daarom geen pas om die mensen maar de deur te wijzen. Mensen die dat zeggen, denk aan de PVV, zeggen eigenlijk dat deze mensen maar in hun ellende om moeten komen. Verdronken mensen hebben kennelijk voor hen geen betekenis.

Het gaat bij vluchtelingen om mensen in nood. Vaak zit de dood hen op de hielen en hebben de mensen al allerlei traumatische ervaringen achter de rug. Mensen zijn door God geschapen. Ze dragen het beeld van God. En daarom kunnen en mogen christenen zich niet aan deze nood onttrekken. De Kaïnsgestalte: "Ben ik mijns broeders hoeder", past een christen niet. Daarom heeft mevrouw Merkel, bondskanselier In Duitsland, het grootste gelijk van de wereld als ze voortgaat op de ingeslagen weg. Laten we deze dappere vrouw steunen en voor haar bidden. Het is te hopen dat er meer van dergelijke staatslieden gevonden worden. Het zou tot zegen van de wereld kunnen zijn. Ruim 70 jaar na WO II horen we andere geluiden aan de oostgrens. Het nieuwe Duitsland is onze steun volop en voluit waard.