Afbeelding
Foto: Hans Villerius

Nieuwe plannen voor oude haven

DIRKSLAND – Achteloos achtergelaten lijkt de haven van Dirksland. Voor veel dorpelingen is het voormalige bruisende hart van het dorp een steen des aanstoots. De haven is vies, verwaarloosd en omgeven door metalen vangrails. Geen gezicht. Maar er is hoop. De gemeente gaat het Schelpenpad en de Kaai opknappen. En aansluitend daarbij zijn er mogelijkheden om het cultuurhistorische karakter van de haven nieuw leven in te blazen. Dit laatste vanuit de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee, die inzet op behoud en beleving van het erfgoed.

Op 24 augustus komt er een voorstel op de eilandelijke Erfgoedtafel. Als input daarvoor konden inwoners van Dirksland ideeën en suggesties lanceren tijdens de vergadering van de dorpsraad, die gisteravond plaatsvond. Er waren veel mensen op de bijeenkomst afgekomen.
Ze kwamen met bruikbare ideeën, zoals het verwijderen van de vangrails, het uitbaggeren en schoonmaken van de haven en het aanleggen van steigers, mogelijk met oplaadpunten voor elektrische boten en de optie om een hengel uit te werpen. Een pad rond de haven zou moeten uitnodigen tot een wandeling en enkele bankjes tot een moment van rust. Nostalgische lantaarnpalen zouden de haven plus omgeving moeten verlichten. Sommige bewoners zagen het al voor zich: een platbodem of ander vaartuig in de haven, waarop je misschien zelfs wat kan eten of drinken. Als de bietenkaden niet langer dienen als parkeerplaats, is het plaatje compleet.
Na het 'ophalen van informatie' bij de bewoners van Dirksland, komt er een voorstel voor de Erfgoedtafel. Die besluit op 24 augustus of het project steun verdient. Vervolgens besluit de provincie of er subsidie beschikbaar is. Begin 2017 zou er duidelijkheid moeten zijn over hoe het verder gaat met de haven van Dirksland. En drie jaar later kunnen de dorpelingen en de toeristen dan genieten van het concrete resultaat: een herstelde haven om te beleven, om de geschiedenis te ervaren en om als basis te dienen voor iets recreatiefs op het water.