Weekendweer belooft prima te worden

De komende dagen blijft het eerst nog vrij wisselvallig, maar daarna keert het mooie weer terug. Delen van Zuidwest-Nederland en België waren tot afgelopen dinsdag opvallend droog. Er was duidelijk sprake van een regentekort en de akkerbouwers spraken ook echt van droogteperikelen. Inmiddels is in deze regionen een flinke plas water gevallen, zodat de meeste droogte is verlicht.

Op de Eilanden viel het wel mee met de droogte op de nog opvallend groene grasvlakten. Tot vrijdag blijft het nog periodiek wisselvallig in onze contreien met kans op enkele losse buien. De naweeën van een depressie die de regen van betekenis op dinsdag bracht, blijven nog even. Zeker op woensdag en eigenlijk tot en met donderdag is de buienkans dus nog aanwezig hier. Daarna zien we een ferme uitloper van het Azorenhoog tot over onze omgeving reiken met een snelle stabilisatie op vrijdag en tijdens het weekend. Een weersverbetering is dan ook het directe gevolg.

Er komen flinke opklaringen vanaf vrijdag en de temperatuur loopt op, vooral zaterdag en zondag. Met maxima die al richting de 22 graden lopen moeten we toch al rekening houden op zondagmiddag. Daarbij zal de zon waarschijnlijk uitbundig schijnen, zodat het zomerplaatje alweer bijna compleet is.
De luchtsoort waarin we ons dan zullen bevinden is schoon en droog vanuit het noordwesten. Het horizontale zicht zal dan ook uitstekend worden en soms kan men wel tot 75 kilometer ver kijken.

In de aankomende week kan dat mooie zomerweer nog een aantal dagen voortduren. Daarna zullen er ongetwijfeld weer enige verstoringen komen in de vorm van wat buien of een regenperiode. De fase rond 10 augustus zou een overgangsmoment kunnen betekenen naar mogelijk onbestendiger weer.
Toch zie je vaak dat de zomer in augustus een wat meer volwassen stadium bereikt en dat de drukverdeling wat vlakker wordt. Daardoor krijgen oceaanstoringen automatisch al minder kans om door te stromen tot de Noordzeeregio. Een sublieme zomerse fase maakten we mee in augustus 1997 met welhaast mediterrane condities.