Met raad en daad

Aanvulling Rangen

Vorige week stond er in deze rubriek een vraag en antwoord over het verloop van militaire rangen bij de landmacht. Daarin stond dat er in andere landen één-, twee-, drie- en viersterren-generaals zijn. Mijnheer Grinwis wees de redactie erop dat dit ook in Nederland het geval is.

Joden- of Davidster

Mijnheer Van der Meer reageerde op de vraag en het antwoord over de Joden- of Davidsster: "In de reeks 'Met raad en daad' in de krant van woensdag 27 juli 2016 wordt een vraag gesteld betreffende het historisch zijn van de Joden- of Davidsster. Bij het antwoord worden twee soorten door elkaar gehaald. De Davidsster is inderdaad 6-puntig door de twee tegenover elkaar gestelde gelijkzijdige driehoeken. De andere ster, die 'in één beweging kan worden getrokken zonder de pen van het papier op te lichten' is een meerpuntige ster die alleen vanaf 5 punten te maken is, met uitzondering van de sterren die 4 punten hebben of een veelvoud van 3 hebben. Die laatste serie heeft steeds een veelvoud hiervan met elke driehoek apart getekend.
Die in één lijn getrokken sterren zijn altijd magisch geweest, zeker als je geen kijk hebt op hoe dit tot stand komt. Hoe groter je de diameter van de ster maakt, hoe meer punten je het kan geven. Het komt doordat de punten scherper zijn dan die van een gelijkzijdige driehoek, altijd minder dan 60 graden."

Mierenoverlast

Ik heb een gazon van ca. 100 m2. Dat moet worden vervangen, maar er zitten wel 20 mierenhopen in. Ik heb weleens mierendood gebruikt, maar daar knapt het gras ook niet van op. Op een gegeven moment vliegen ze uit, maar ze komen in elk geval ieder jaar weer terug en het worden steeds meer hopen. De vraag is: hoe kom ik hier vanaf en als dat al mogelijk is, hoe voorkom ik het in de toekomst? Want ze zitten ook onder het tegelpad. "Hun werklust is een voorbeeld voor het mensdom, maar toch had ik ze liever niet in het gazon".

Waarschijnlijk zijn er in al die jaren tientallen mierennesten in het gazon gesticht, zodat u diverse bruidsvluchten thuisbezorgd krijgt. U moet dus naarstig op zoek gaan naar de nesten in uw omgeving en die grondig uitroeien. Nesten kunt u o.a. aantreffen in bloembakken, onder tegels en in borders. Ondiep liggende nesten kunt u begieten met kokend water en bij minder goed bereikbare door er een flinke lading daarvoor geschikt insecticide in te spuiten. Bind dan wel een natte doek voor neus en mond. Een aantal nesten kunt u vinden door de loop of vlucht van de mieren te volgen. Voorts kunt u de rest van het jaar de in en uit lopende mieren verdelgen met een zelf eenvoudig te maken middeltje. Haal bij de drogist een ons (fijne) borax en een half ons bloem van zwavel (ofwel zwavelpoeder). Vermeng die heel goed met 1 ons poedersuiker en strooi dat bij droog weer 's avonds uit waar de mieren geregeld lopen. Herhaal dit enkele avonden. Als er later nog eitjes uitkomen, strooit u opnieuw zo'n mengseltje uit in de loop van de dan binnendringende mieren. Houd wel uw kinderen en huisdieren ver van de plaatsen waar u dit goedje deponeert. Wees verder zo verstandig, nergens etensresten en kruimeltjes te laten liggen. Verder kunt u nog afrikaantjes, goudsbloemen of tomatenplanten in uw tuin planten, want mieren houden niet van de geur van die planten en blijven er in den regel ver vandaan. Een mierennest onder een stoep verdwijnt soms als u een paar tenen verse knoflook onder een tegel legt. Besprenkelen met petroleum wil ook helpen. Verder zijn er plantaardige middeltjes in de handel die niet doden, maar de mieren doen verhuizen.

Langstlevende testament

In 1969 hebben mijn vrouw en ik een testament op langstlevende laten opmaken voor de roerende en onroerende goederen. Nu hebben we inmiddels geen onroerend goed meer. De vraag is nu: is het testament nu nog rechtsgeldig? Moeten we een nieuw testament laten opmaken?

Veranderingen in de bezittingen maken het testament niet ongeldig. U hoeft het testament dus niet te laten veranderen, het testament blijft gewoon rechtsgeldig.