Hondsdagen zijn weer aan zet

In de kalenderklimatologie kent men de periode van de Hondsdagen. Tussen 18 juli en 19 augustus voltrekt zich deze fase, die vooral gekenmerkt wordt door warmte en daarbij veel vocht in de lucht. Heel vroeger, toen men nog geen koeling had, was dit echt de periode waarin veel etenswaren bedorven.
Afgelopen dagen en ook de rest van deze week was/is zonder meer sprake van Hondsdagenweer. Juist nu rond het midden van de week is het wat wisselvalliger geworden met af en toe wat regen.

De temperaturen blijven op een prima niveau en halen de 20 graden op de Eilanden. Alleen tijdens een doorlopend regenmoment is het soms maar een graad of 17 of 18 op de thermometer. De wind zit steeds in de bekende zuidwesthoek en waait meest matig boven het open veld. Gewoon Zuid-Hollands zomerweer krijgen we dus weer eens voorgeschoteld, met richting het einde van de week wellicht en in het aanstaande weekend de drogere momenten met wat meer zon. De zuidwestcirculatie is nog steeds aan zet. Het Azorenhoog stuurt depressie-uitlopers via IJsland en Schotland richting het Noordzeegebied, waar deze dan in afgezwakte vorm arriveren met wat regen.

Nog steeds lijkt het onmogelijk om in de hoogzomer eens een solide drukverdeling te arrangeren. Dan hebben we het over een ferm hogedrukgebied boven de Noordzee of Denemarken/Scandinaviƫ. In dat geval hebben we hier te maken met 'n droge luchtaanvoer uit het noordoosten of oosten bij 27 graden. Gedurende de nachten koelt het dan ook goed af tot zo'n 12-13 graden. Prima weer dan. Die klamme atmosfeer met veel vocht in de lucht is in zo'n situatie ook totaal niet aan de orde. De komende twee weken lijkt deze geschetste verdeling ook niet plaats te gaan vinden. Het zou eerder nog wat wisselvalliger kunnen worden in de laatste fase van juli en begin augustus. Toch zit een warme of zelfs hete fase er nog wel een keer in voordat het straks 1 september is.