Afbeelding
Foto: Hans Villerius

Start compensatie Kierbesluit

GOEREE-OVERFLAKKEE – Tussen Middelharnis en Stad aan 't Haringvliet is maandagmiddag 25 juli de start gegeven aan de compenserende maatregelen vanwege het Kierbesluit op Goeree-Overflakkee.

Tekst en foto: Hans Villerius

In verband met het op een kier gaan van de Haringvlietsluizen in 2018 is het noodzakelijk om voor de winning van zoet water voor de drinkwatervoorziening een nieuw inlaatpunt met pompstation te realiseren. Dat punt komt langs de buitendijk tussen Middelharnis en Stad aan 't Haringvliet. Aan de werkzaamheden hiervoor werd maandagmiddag een start gegeven met het slaan van de eerste heipalen voor het nieuwe pompstation van Evides Waterbedrijf, wat tevens de start betekende van de compenserende maatregelen.

De bouw van het pompstation vindt plaats aan de Zeedijk, achter de vier windmolens nabij 'Stad'. Tegelijkertijd legt Evides vanaf deze locatie een veertien kilometer lange nieuwe ondergrondse waterleiding aan naar het huidige leidingnet bij Stellendam. Die werkzaamheden zijn begin juni gestart, inmiddels is zes kilometer leiding aangelegd.

Voor de zoetwatervoorziening ten behoeve van de landbouw is ook waterschap Hollandse Delta begonnen met het uitvoeren van de nodige werkzaamheden. Nieuwe sloten worden aangelegd en bestaande verbreed. In juni is gestart met de voorbereidingen om de sloten ten westen van het havenkanaal van Dirksland te verbreden.

De compenserende maatregelen worden uitgevoerd door Rijkswaterstaat, Waterschap Hollandse Delta en Evides Waterbedrijf. Uitgebreide informatie is te vinden op website kierharingvliet.nl.