Tijdens het interview waren de organisatoren Willem-Jan Kom, Arna de Wit, Johan Kreeft en Inge Brandsma aanwezig. Foto: Hans Villerius
Tijdens het interview waren de organisatoren Willem-Jan Kom, Arna de Wit, Johan Kreeft en Inge Brandsma aanwezig. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Omloop ontwikkelt zich tot breed eilandelijk fenomeen

GOEREE-OVERFLAKKEE – Elk jaar is 't weer een heel karwei om de Omloop Goeree-Overflakkee tot in details zo goed mogelijk voor te bereiden. Dit jaar wordt de Omloop op vrijdag 19 en zaterdag 20 augustus gehouden. Natuurlijk, van het al bestaande draaiboek kan prima gebruik worden gemaakt, maar toch kent het programma elk jaar wel weer een aantal veranderingen, waar het draaiboek niet in voorziet en die van de mensen die bij de organisatie betrokken zijn extra aandacht vraagt. Hieronder vertelt ieder van hen er meer over.

Door Hans Villerius

Hoe de 110 kilometer lange route langs de buitenkant van het eiland gaat, is ieder jaar weer een punt van aandacht. Waar vorig jaar gelopen werd, kan dit jaar aan de weg worden gewerkt. Of vanuit de lopers komen signalen met betrekking tot de route waarvan de organisatie vindt dat ze daar wat mee moet doen. Johan Kreeft is bestuurslid, stelt het draaiboek samen en regelt de route en verzorging.

Routewijziging

"Vanuit de deelnemers kwam meermaals de vraag waarom de Omloop niet door het sfeervolle stadje Goedereede gaat. Een mooie suggestie, vonden we, die we graag meenamen bij het organiseren van Omloop 2016."
Maar er kwamen ook suggesties vanuit de dorpen waar de wandelaars voorbijkomen en waar de Omlooporganisatie graag gehoor aan gaf. Zo kwam vanuit Ooltgensplaat het voorstel om een stempelpost in te richten in m.f.c. 't Centrum aan de Weesmolenstraat. Dit zou de Omloop weer in het dorp brengen en daar de nodige levendigheid geven. Dus bij Ooltgensplaat geen stempelpost op 't Fort, buiten het dorp, maar binnen de dorpsgemeenschap.
Een soortgelijk voorstel kwam vanuit Den Bommel, namelijk om ook hier het dorpshuis deze dag de functie van stempelpost te geven. Dit jaar dus niet op de Kaai maar in de Bommelstee, aan de Schaapsweg.

Randprogrammering

"De dorpsraden dragen er graag aan bij om rondom de Omloop er iets leuks van te maken in hun dorpen", constateert Johan blij en mede organisator Willem-Jan Kom, voorzitter van de Omloop, valt hem daarin bij. "Dat juichen we als organisatie van harte toe, want zo ontstaat er een kruisbestuiving tussen wat de Omloop organiseert en wat de dorpen zelf doen. 't Zal natuurlijk wel duidelijk zijn dat de Omloop die randprogrammering niet voor z'n rekening kan nemen, maar dat dit door en vanuit de dorpen zelf tot stand moet komen, van de dorpsraden of van de Oranjeverenigingen.
De Gemeente stelt een subsidie voor de randprogrammering beschikbaar en zet een cultuurnetwerker in die de zaken mede kan coördineren. Het Eilandmarketingteam helpt hier ook bij. Die beweging zie je dit jaar duidelijk. Zo organiseert de dorpsraad van Oude-Tonge op de Kaai een cultureel ontbijt en zijn er nevenactiviteiten zoals optredens van Die Grevelinger Musikanten, gymvereniging OKK en twirlvereniging Vivace. In Den Bommel wacht, op diverse plekken in het dorp, zowel een kunstzinnig als een entertainment programma, met optredens van onder andere een strijkkwartet, dweilorkestjes, de Reizende Dichters en is er een expositie van kunstwerken. Ook in Ooltgensplaat zijn er muzikale optredens, bij 't Centrum. En in Goedereede wordt de Markt verlicht met gekleurde lampjes en kan men daar vanaf terrasjes genieten van diverse muzikale optredens en demonstraties. Het zou fantastisch zijn als dit zó ver door ontwikkelt dat in de toekomst één groot eilandelijk evenement ontstaat – één of meerdere dagen of zelfs een hele week – waar de Omloop dan onderdeel van is. Goed voor de eilandmarketing!", aldus Willem-Jan.

'We want you!'

Trouwens, de Omloop zelf is eveneens bezig haar positie op de kaart te versterken. "We zijn bezig een nieuwe impuls eraan te geven", zegt Arna de Wit, die het secretariaat verzorgt. "De komende editie hebben we voor volwassenen naast de 110 kilometer ook afstanden van 80, 55, 30 en 15 kilometer. Dus nu ook kortere afstanden. Daarmee hebben we voor elk wat wils. Maar ook willen we de Omloop nóg breder door de bevolking gedragen laten zijn, er een evenement van maken ván en vóór de inwoners, bijvoorbeeld door een vrijwilligersorganisatie om het evenement heen te realiseren die als denktank fungeert en met goede ideeën komt, of waarvan leden juist als supporter willen optreden, of zich actief inzetten om donaties voor de goede doelen binnen te krijgen, e.d. Daarom zijn we op internet en op facebook gestart met de vrijwilligerswervingsactie 'We want you!'. Wie belangstelling heeft, kan direct reageren!"
En natuurlijk is het helemaal van deze tijd om heel veel online te doen. "Met ingang van dit jaar kan de sponsoring voor de goede doelen dan ook via de website van de Omloop worden geregeld. En kunnen volgend jaar deelnemers aan de Omloop zich online inschrijven voor deelname aan het evenement", zegt Martijn van Wageningen, die de kersverse penningmeester van de Omloop is.

Kinderomloop

De Kinderomloop kent weer twee wandelafstanden: 5 kilometer voor kinderen van de groepen 3 t/m 5 van de basisschool en 15 kilometer voor de groepen 6 t/m 8. "Alleen vertrekken dit jaar beide groepen niet op verschillende tijden en op verschillende locaties, maar beide gaan op zaterdagmorgen om 11.00 uur van start vanaf Brasserie Dok16 op het terrein van Hernesseroord, want ook Hernesseroord wil graag aan de Omloop meewerken", vertelt Inge Brandsma, die samen met Carina Gerritsen de Kinderomloop organiseert. Daarnaast worden er deelnemersgroepen gevormd vanuit de organisaties Best Buddies en Gemiva-SVG Groep, terwijl voor 't eerst ook een heuse groep kinderen van beide Nieuwe-Tongse basisscholen meedoet. Voor scholen geldt dit jaar de speciale regeling dat de helft van het sponsorgeld dat de schoolkinderen bijeenbrengen ten goede komt aan de eigen school, de andere helft aan het goede doel dat ditmaal aan de Omloop verbonden is: het Kinderthoraxcentrum van het Erasmus Medisch Centrum/Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam."

Prinsesjes

Nóg een verandering dit jaar is de medaille die uitgereikt wordt aan de 110 kilometerwandelaars. Aan hen wordt bij de finish een speciaal exemplaar, een soort collectors item, uitgereikt.
En helemáál bijzonder was de deelname aan de Nijmeegse Vierdaagse, vorige week, door 60 mensen die bij de Omloop betrokken zijn – hetzij lopers, vrijwilligers of supporters – die daar gekleed gingen in Goeree-Overflakkee shirts en dus uitgerekend daar hét wandelevenement van Goeree-Overflakkee promootten en meteen ook aan eilandmarketing deden. Als klap op de vuurpijl passeerden de eilandelijke wandelaars daar de finish met een spandoek voor zich waarop Goeree-Overflakkee de prinsesjes Amalia, Alexia en Ariane uitnodigt om mee te doen aan Kinderomloop Goeree-Overflakkee. In hoeverre díe boodschap aangekomen is, dat weten we pas zaterdag 20 augustus…

Meer info

Wie zich wil inschrijven of meer wil weten, kan kijken op www.dewandeltocht.nl, www.omloop.com, Facebook of Twitter.