Afbeelding
Foto:

Neem en lees

Alleen verder, in gesprek met weduwen

Een ingrijpend boekje, want het gaat over het verliezen van je levenspartner door de dood. Eigenlijk is het onmogelijk om het onder woorden te brengen. De schrijver heeft met verschillende weduwen gesproken: jonge, oudere en oude vrouwen. Een ding hebben ze gemeen: hun man hebben ze verloren. Ook het huwelijk werd door de dood verbroken. Dat kan plotseling of door langere of kortere periode van ziekte. Het rouwproces komt uitgebreid aan de orde, maar ook het proces van genezing. Wat het boekje zo waardevol maakt, is de positieve aandacht die het geloof daarin heeft gehad, of nog heeft. Dit alles maakt dat dit boekje vol is van moed- en troost gevende gedachten bij alle verdriet, gemis en eenzaamheid. Zeker niet alleen voor weduwen, maar ook voor weduwnaars en allen die in hun omgeving met hen te maken hebben.

De auteur is ds. J. Belder (1955), Hervormd emeritus predikant. Hij diende achtereenvolgens de gemeenten van Loon op Zand, Katwijk aan Zee, Nieuw-Lekkerland en Dordrecht.

Een citaat uit het voorwoord om aan te geven hoe ingrijpend de dood van een geliefde is: "Je man verliezen door de dood is een ingrijpend gebeuren. De pijn en het verdriet die het veroorzaakt, laten zich nauwelijks onder woorden brengen. Wie een geliefde kwijtraakt, rouwt daarover. Het is het antwoord op het verlies van een dierbare. Van iemand met wie je vergroeid was. Van wie je hield. Rouw hoort dan ook bij liefde. Zonder liefde geen rouw."

Verder laat de auteur zien, dat rouwen geen passief gebeuren is. De Duitsers hebben daar een bepaald woord voor: 'Trauerarbeit', rouwarbeid, letterlijk vertaald. "Het erom (hoe moeilijk ook) om de draad van het leven weer op te pakken. Dat kan pas dán als je de realiteit van het verlies van je geliefde onder ogen ziet. Als je het verdriet recht in de ogen kunt kijken. Het verlies moet geaccepteerd worden en een plaats krijgen, zodat je verder kunt en niet bij de ruïnes van het ingestorte huis en bij de scherven van gebroken geluk blijft zitten…"

Ds. Belder is wel zo eerlijk dat hij zich geen 'ervaringsdeskundige' noemt. Al moet gezegd worden, dat hij wel vaak dicht bij de ervaring van anderen heeft vertoefd. Zo is dit boekje ontstaan uit datgene wat hij zag, hoorde en leerde in de praktijk van het pastoraat. Ervaringsdeskundigen komen trouwens wel uitgebreid aan het woord.

Opmerkelijk is wel dat zij die aan het woord komen niet verdronken zijn in hun tranen, ook niet verzwolgen werden door hun verdriet. Hoe is dat mogelijk in deze situaties? Dat zult u bij het lezen ondervinden. De tekst uit Gods Woord: Hij houdt de wees en de weduwe staande, loopt als een rode draad door dit boekje. Zodat het waar wordt: winst door verlies.

Een selectie uit de korte hoofdstukjes:

Verschillende citaten van C.S. Lewis (heel waardevol), vechten en verliezen, gedicht van Julie Hausmann, ontroostbaar, vermoeiende vertroosters, dankdag… Een Waarmaker van Zijn Woord, ik heb niet een mens… citaat ds. J. Overduin, citaat Elisabeth Elliot, een doolhof van verdriet, vluchten, mijn man heeft zichzelf… vermist en nooit meer teruggevonden, als… we koesteren beiden onze herinneringen.

Een waardevol boekje met uiteenlopende verhalen van hen die een geliefde hebben verloren, maar… de Heere mochten overhouden. Ik ben er van overtuigd, dat dit boekje in een behoorlijke behoefte voorziet.

Alleen verder, in gesprek met weduwen
Ds. J. Belder.
De Banier
ISBN: 9789462785991
Prijs € 9,95


De spiegel van de liefde

Een ander handzaam boekje, eveneens uitgegeven bij de Banier, is 'De spiegel van de liefde, overdenkingen over 1 Johannes 4', geschreven door Maarten Luther. ISBN nummer: 9. 789.462.786. 363, prijs € 11,95. De inhoud is het meer dan waard, maar m.i. had een prijs van net onder de 10 euro beter geweest, zeker om cadeau te geven. Maar wie het er voor over heeft, zal zich door de prijs niet laten afschrikken.

Het is deel 4 in de Lutherserie. Eerder verschenen: Hij zorgt voor ons, selectie uit de Tafelgesprekken, Zijn Naam is Wonderlijk, kerstoverdenkingen over Jesaja 9 en Gedenk Zijn wonderen, pastorale handreiking voor de viering van het Heilig Avondmaal. Deze uitgave is vertaald door Bureau Heijboer, drs. Erika Heijboek-Sinke. De Bijbelteksten zijn gerelateerd aan de vertaling die Luther heeft gebruikt.

Luther heeft in de zomer van 1532 vijf zondagen gepreekt over 1 Johannes 4:16b-18. Dit gebeurde telkens in de middagdienst. Onder zijn gehoor bevond zich een lid van het gemeentebestuur van de stad Görlitz, Gregorius Berndt. Deze Berndt heeft telkens gevraagd om deze preken uit te geven, want 'zij waren hem zeer welkom'. Tegelijk vond hij het nodig om ook anderen deze preken ter hand te stellen. Naar aanleiding van dit verzoek heeft Caspar Cruciger, een vriend en medewerker van Luther, deze preken 'van onze lieve vader Maarten Luther over de christelijke liefde', in 1533 uitgegeven. De drukker schreef in een brief aan Berndt: 'dat ze voor velen nuttig zijn, om hen des te sterker tot de ware christelijke liefde op te wekken'. Deze wens wil ik zeker onderstrepen. Na een inleiding gaat Luther in op de volgenden aspecten van 1 Johannes 4:16b-18: De bron van de liefde, Volharden, De vrucht van de liefde, De grond voor de liefde, Zijn beeld vertonen, Een goed geweten en Streven naar volmaaktheid.

Afbeelding