Met raad en daad

Jodenster

Is de 'Jodenster' door de Nazi's ontworpen, of bestond deze ster al als een oud Joods symbool?

De Jodenster, of beter gezegd de Davidsster, is een hexagram (zeshoek) bestaande uit twee over elkaar gelegde gelijkzijdige driehoeken, welke allebei even ver met hun top door de basis van de andere steken, zodat zij tezamen rondom zes kleinere gelijkzijdige driehoeken vormen. Dit is vanouds een magische figuur die in één beweging kan worden getrokken zonder de pen van het papier op te lichten. Hiermee worden volgens Joodse begrippen de volmaaktheid en de gezondheid gesymboliseerd. Het werd het persoonlijke zinnebeeld van koning David, die regeerde van circa 1010-970 voor Chr. Hij trachtte een volmaakt koning te worden voor zijn volk, maakte Jeruzalem tot godsdienstig middelpunt van 't toenmalige Israël, zorgde voor regelmatige inkomsten, richtte een staand leger op, hield volkstellingen en liet ook een uitgebreide beschrijving over zichzelf publiceren. Door de verhalen over zijn dapperheid en vooral de legendarische strijd met Goliath, verwierf hij grote faam. Hij liet ook muziek maken in de tempel tijdens de sabbatviering en de geschiedschrijvers dichtten hem sindsdien de compositie van de psalmen toe, alhoewel hij er volgens latere vorsers slechts enkele zal hebben geschreven. Hij werd evenwel als koning zo geliefd, dat het Joodse volk later hoopvol uitzag naar een 'Zoon van David', de Messias (letterlijk: de gezalfde = de koning). Daarom werd na de dood van deze 'volmaakte vorst' diens embleem in ere gehouden en groeide het, ondanks de verstrooiing van de Joden, uit tot hun teken van eenheid. Bij de stichting van de staat Israël op 14 mei 1948 werd deze ster als nationaal symbool in de vlag opgenomen.

Rangen

Hoe is het verloop van de militaire rangen in de volgorde van korporaal tot generaal bij de landmacht?

Beginnende bij korporaal volgen de sergeant en sergeant-majoor, dan de vaandrig (niet de vaandeldrager, maar een aspirant-officier in opleiding), de adjudant, de tweede luitenant en eerste luitenant, de kapitein, de (groot)majoor, de luitenant-kolonel (vaak als overste aangesproken), dan de kolonel, brigade-generaal, generaal-majoor, luitenant-generaal en de generaal. In sommige landen bestaan meer rangen, bijvoorbeeld de één-, twee-, drie- en viersterren-generaals en/of de (veld)maarschalk als commandant van één of meer legergroepen, maar zulk een groot militair apparaat kennen wij niet.

Pot of kan?

Waarom zit thee in een potje en koffie in een kannetje?

Potjes en kannetjes zijn wat dit gebruik betreft uitwisselbaar. De meeste woordenboeken spreken zowel van koffiekan, koffiepot, theekan en theepot. Pot en kan hebben dezelfde betekenis, namelijk vaatwerk waarin o.a. vloeistoffen bewaard worden. Een wezenlijk verschil is er dus niet.

Kwazen

Kunt u me vertellen wat 'kwazen' zijn? Ik kwam dit woord tegen in een boek van ongeveer 100 jaar geleden.

Begrijpelijk dat u dit woord niet kende, want het gebruik hiervan is in onbruik geraakt. Met kwazen werd bedoeld het dunne hout en de toppen van het eikenhakhout en van wilgen.

Duizendschoonvlekken

Hierbij wat blaadjes van een duizendschoon. Zoals u ziet, zitten er allemaal vlekken op. Wat zijn dit voor vlekken en wat kan ik er tegen doen?

Het blad van uw duizendschoon (Dianthus barbatus) is aangetast door roest. Pluk het aangetaste blad af en vernietig het. Om door een goede weerstand van de plant nieuwe aantastingen te beperken, is een goede afwatering, van de omringende grond, van belang. Een zonnige standplaats is van belang. Verwelkte bloemen moeten regelmatig worden weggenomen om verdere infectie te voorkomen. Informeer bij uw leverancier naar een resistent ras. Kaliumgebrek kan roest bevorderen, kalibemesting doet ze meestal verdwijnen.