De rust gevonden?

Komt herwaarts tot Mij, allen die vermoeid en belast zijt en Ik zal u rust geven. Matth. 11:28


'Hoe gaat het met u?' Het antwoord wordt niet altijd afgewacht. 'Druk, zeker…?'
Ja, zo is het vaak wel. We hebben veel aan ons hoofd. Werk, sociale contacten, de invulling van onze vrije tijd maakt onze hoofden en harten vol en moe.
In het Frans bestaat de gevleugelde uitdrukking: 'repos ailleurs.' De rust is elders. Altijd ergens anders dan waar je zelf bent. Daarom zijn we maar bezig om rust en bevrediging van onze verlangens te vinden.
In ons drukke leven willen de woorden van Jezus tot ons doordringen. Kom naar Mij toe! Hij roept ons uit de waan van de dag, de drukte van ons leven naar Zich toe.
Jezus' roepen wil ons losscheuren uit het slaafse bestaan wat ons zo vermoeid en belast. De erfenis van de zonde. Met Adam en Eva kozen we voor een bestaan op 'eigen benen.' Als God, zonder God. Voortaan is het moeite en zweet, pijn en verdriet. De last weegt zwaar.
Vermoeid zijn heeft te maken met zware arbeid. Je handen vol hebben aan je leven en met alles wat je doet, nog geen ware rust vinden. Onhaalbare verwachtingen, of torenhoge godsdienstige eisen kunnen ons zo belasten.
De Heere heeft er oog voor. Hij is Zaligmaker en wil ons redden en bevrijden uit deze slaafse dienst, die ons zo moe maakt en de ware rust verdrijft: kom naar Mij toe!
'Komt!' zegt Jezus. Als Hij dat zegt, wie zijn wij om dan te weigeren? Jezus verwijt de steden waar Zijn krachten het meest geschied zijn, dat zij zich niet bekeerd hebben. Het zal voor andere plaatsen verdraaglijker zijn in de oordeelsdag dan hun.
Het is geen vraag, maar een bevel. Jezus gaat niet in discussie of wij dat willen of kunnen. Hij spreekt met macht. Wat een genade!
Het evangelie, Jezus' stem vandaag, vermag wat geen mens kan. Het is een kracht van God tot zaligheid. Hoe onbereikbaar je ziel ook is, 'doden' zullen horen de stem van de Zoon van God en die het horen zullen leven (Joh. 5:25).
Komt tot Mij. Heeft u zich al laten roepen? Bij Jezus Christus is de echte rust te vinden. Hij geeft het echt, omdat Hij het echt is. In Eigen Persoon. Wie tot Hem komt zal deze rust van Hem ontvangen. Rust in Hem. Wat betekent dat?
Normaal gesproken is rust dat je ophoudt met werken en weer op krachten komt. Een pauze om weer verder te gaan. Jezus' rust gaat verder en is meer. Er blijft een sabbatsrust over voor het volk van God (Hebr. 4:9). De eeuwige rust werpt haar licht vooruit.
De rust van Jezus heeft alles te maken met het hervinden van je bestemming. Dan wordt het weer zoals het was, paradijselijk.
Niets geen gezwoeg, geslaaf en gedraaf van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat, 24/7/365. Niets geen eindeloze en vruchteloze pogingen om er zonder God toch wat van te maken.
Hier, bij Jezus, wordt de rust geschonken. Een zondaar die rusteloos moest zwerven is weer thuis. Thuisgebracht door Jezus bij de Vader.
Hij heeft de rust verworven, door Zich te laten onderdompelen in onze onrust en onze ellende op Zich te nemen. De zonde weg te dragen aan het kruis. Daarmee heeft Hij de slavernij verbroken en slavendrijver bij uitstek, de Satan, verslagen.
De rust van Jezus is de rust van Zijn volbrachte werk. De sabbatsrust die overblijft. Jezus vergelijkt dat met een juk. Niet een juk van een nieuwe en andere slavernij. Vergelijk het met een juk waarmee twee dieren gelijk oplopen om de ploeg te trekken.
Het juk van Jezus is zacht. De last van de Zaligmaker weegt licht. Hij heeft immers volkomen volbracht wat de Vader wil.
Hij trekt het echt, wij mogen meelopen en gelijke tred houden met de Heiland. Dit is de liefde van God, dat wij Zijn geboden bewaren; en Zijn geboden zijn niet zwaar.
Hoe gaat het met u? Hopelijk zegt u: 'ik heb de rust gevonden.'

Ds. J.C. Breugem, Sommelsdijk