Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Vader en dochter musiceren in Zierikzee

ZIERIKZEE - Enkele weken geleden haalde Marije Weenink uit Dirksland met glans haar examen dwarsfluit aan het Koninklijk Haags Conservatorium. Aanstaande zaterdag 23 juli treedt zij samen met haar vader op in het derde zomerconcert in de Nieuwe Kerk in Zierikzee.

Het is een bijzonder gebeuren, want zo heel vaak traden dochter en vader niet in concertvorm op. Anton Weenink zal op het Kam- en Van der Meulenorgel en op de vleugel zijn dochter begeleiden, maar ook zal hij solo te horen zijn in de beroemde Toccata en Fuga in d van Johann Sebastian Bach en de bekende Pomp of Circumstance (Land of Hope and Glory) van Edward Elgar. De organist is een graag gehoorde gastorganist in de Gasthuiskerk en de Thomaskerk van Zierikzee en won meerdere orgelconcoursen.

In een ruimte met zo'n prachtige akoestiek mag de Syrinx van Claude Debussy niet ontbreken. Het is een werk voor solofluit dat Marije, evenals grote delen van haar examen, geheel uit het hoofd zal spelen. Andere werken die zij samen uitvoeren zijn onder andere een sonate voor fluit en piano van Andriessen, een Sinfonische Kanzone van Sigfrid Karg-Elert en een modern werk 'Touching the either' van Ian Clarke. Marije treedt regelmatig op, zowel solo als in orkesten. Ze speelde o.a. in het Residentie Orkest en het Asko Schönberg ensemble. Op haar vijftiende heeft ze de cd 'Winnaars' opgenomen, nadat ze het EMG muziekconcours had gewonnen. Momenteel speelt ze in het nieuw opgerichte fluitsextet '6Sense', waarmee ze onder andere een concert heeft gegeven in Rome en Zwitserland en waarmee ze in de zomer gaat spelen op het Amsterdamse Grachtenfestival. Het concert in de Nieuwe Kerk begint om 16.00 uur, duurt een uur en is gratis toegankelijk. Na afloop is er een nazit om met de concertgevers nog even na te praten.