Een gevulde bak schone taxus in de Milieustraat Goedereede. Klaar voor transport. Foto: Jaap Ruizeveld
Een gevulde bak schone taxus in de Milieustraat Goedereede. Klaar voor transport. Foto: Jaap Ruizeveld Foto: Adri van der Laan

Actie tegen kanker loopt nog tot 31 augustus

Verzamelbakken in Milieustraten voor onvermengd taxussnoeisel

GOEREE-OVERFLAKKEE – Ook dit jaar staan de verzamelbakken in de gemeentelijke Milieustraten in Middelharnis en Goedereede klaar voor de opvang van jonge groene scheuten van de taxus Baccata. Opnieuw de oproep: help kanker bestrijden vanuit uw tuin. Snoei de taxushaag in deze zomerperiode tot 31 augustus. Lever de scheuten zo schoon en zuiver mogelijk in. Beslist geen takken. Draag uw steentje bij om kanker te bestrijden. In de jonge twijgen van de taxus Baccata zit baccatine. Dat is een belangrijke grondstof voor het maken van geneesmiddelen waarmee men tijdens chemotherapie kanker bestrijdt.

Door Jaap Ruizeveld

Dit jaar komt de actie langzaam op gang. Het is nog niet druk in de gemeentelijke Milieustraten om het taxussnoeisel in ontvangst te nemen. Extra aandacht is nodig. Vergroot de hoop, verklein de kanker. Bij de helft van alle chemokuren wordt baccatine als grondstof gebruikt. Eén kubieke meter snoeisel is goed voor één chemokuur. Als men weet dat er jaarlijks tienduizenden behandelingen nodig zijn, dan kan men het (schone) snoeisel van de taxus uit uw tuin toch niet zomaar weggooien? Daarom is er deze jaarlijkse actie Vergroot de Hoop, die op diverse inzamelpunten in het land wordt gehouden. Op ons eiland kunt u dus terecht bij de gemeentelijke Milieustraten in Middelharnis en Goedereede. Kijk even naar de openingstijden en lever zo schoon en zuiver mogelijk uw taxussnoeisel in.

Landelijke actie

Overigens, het begin is er. Bewoners hebben de eerste bakken, tonnetjes en zeilen met jong en zuiver taxussnoeisel al aangeboden. In Goedereede was vrijdag de eerste inzamelbak al gevuld. Het is belangrijk dat het aanbod wordt gecontroleerd, want snoeisel dat vervuild is met dor blad, gras of aarde kan niet worden ingenomen. Daarom de toelichting: alleen eenjarige scheuten zijn bruikbaar. De takken mogen maximum 30 centimeter lang zijn en niet dikker dan 0,5 centimeter. Dikke bruine houterige takken zonder naalden of volledig gerooide struiken zijn niet bruikbaar. Vang tijdens het snoeien het snoeisel op. Leg er een zeil onder of een doek, zodat het zuiver blijft.

Enthousiast

De medewerkers in de Milieustraten nemen enthousiast deel aan de actie. "Een bijdrage leveren aan de strijd tegen kanker. Daar doe je toch alles voor? Laat men maar komen, maar wel met goed bruikbaar snoeisel". Zoals eerder gemeld, gaat het hier om een landelijke actie Vergroot de Hoop, waarbij de gemeente Goeree-Overflakkee en 170 andere gemeenten zich hebben aangesloten. Elke m3 zuiver taxussnoeisel levert ook een donatie op die de gemeente aan een kanker gerelateerde organisatie naar keuze mag doneren. Vorig jaar (2015) werd in beide Milieustraten in Middelharnis en Goedereede in totaal 1100 kilogram zuiver taxussnoeisel ingezameld. De gemeente Goeree-Overflakkee kreeg voor deze activiteit 505 euro. Dat geld werd overgemaakt naar KWF Kankerbestrijding.