Onderweg werd het gezelschap getrakteerd op een stevige regenbui. Foto: Hans Villerius
Onderweg werd het gezelschap getrakteerd op een stevige regenbui. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Wandel- en fietsroutenetwerken geopend

Naast het actualiseren van het fietsroutenetwerk werd gezorgd voor aansluiting met de routenetwerken in de omliggende regio's. En meteen werden ook de grotere informatieborden die bij de knooppunten staan vernieuwd, waarbij wat schaal betreft meer ingezoomd werd op de directe omgeving, zodat die gedetailleerder weergegeven kon worden.

Gedeputeerde Han Weber van de provincie Zuid-Holland zou aanwezig zijn bij de opening van beide netwerken, maar liet zich vervangen door Annette ter Kuile, hoofd Bureau Groen, afdeling Water en Groen, van de provincie. Zij gaf aan dat de provincie graag meedoet met projecten als deze "om zo veel mogelijk mensen te laten genieten van dit mooie gebied", zo gaf ze aan. "Goeree-Overflakkee is bij mij bijzonder in de smaak gevallen."

Ambassadeurs

Dat laatste is precies de bedoeling, zo zinspeelde wethouder Arend-Jan van der Vlugt: "deze netwerken zijn bedoeld voor zowel de eigen inwoners als voor toeristen, die als ambassadeurs van ons gebied doorvertellen hoe mooi en heerlijk het hier is."
Frans Tollenaar deed er nog een schepje bovenop. "Je ondergaat het unieke landschap hier bij elke stap die je zet." En, Albert Einstein citerend: "De benen zijn de wielen van de creativiteit!". Die creativiteit komt zeker nog van pas, want voor de toekomst is het de bedoeling om de gerealiseerde netwerken te verdiepen door – met inzet van vele vrijwilligers uit de regio – themaroutes samen te stellen die het eigene en de historie van het gebied accentueren.

Verleden terugbrengen

Na ontvangst met koffie en gebak in brasserie Dok16 op het terrein van Hernesseroord, werden de genodigden nogmaals uitgenodigd, maar nu om per fiets, op de tandem of in een huifkar op pad te gaan richting Middelharnis' havenhoofd voor de onthulling van de daar nieuwgeplaatste routenetwerkborden. Een stevige regenbui onderweg hoorde ook bij de beleving van het gebied…
Verder gaf namens het RTM museum Sam de Haan op deze locatie een toelichting op zowel het werk van de museumstichting als op het teruggebrachte perron, stukje spoor en wisselhuis op het havenhoofd. Ze vertellen hun eigen verhaal, namelijk de totstandkoming van het openbaar vervoer op Goeree-Overflakkee. Een mooi voorbeeld van hoe verdwenen verleden weer zichtbaar wordt gemaakt in het heden.