Met het onthullen van deze nieuwe borden waren de wandel- en de fietsroutenetwerken op het eiland geopend.
Met het onthullen van deze nieuwe borden waren de wandel- en de fietsroutenetwerken op het eiland geopend. Foto: Hans Villerius

Benen: de wielen van de creativiteit

MIDDELHARNIS – "Wandelen is als het spellen van een boek, fietsen is als het beleven van een boek, autorijden is als het lezen van het resumé van een boek." Met die woorden schetste wethouder Frans Tollenaar vorige week woensdagmorgen het verschil in beleving van een gebied wanneer je daar in de auto doorheen gaat óf te voet of op de fiets. Het extra dat de laatste twee bieden, het één zijn met de omgeving, kon op Goeree-Overflakkee al ruimschoots worden beleefd, maar na de officiële opening, woensdag, van het wandelroutenetwerk Goeree-Overflakkee én van het geactualiseerde fietsroutenetwerk, kan dat nóg beter.

Tekst en foto: Hans Villerius

Gemeente en provincie hebben zich er in de achterliggende tijd voor ingespannen om ook op Goeree-Overflakkee een wandelroutenetwerk met knooppunten aan te leggen. Een met bordjes bewegwijzerd traject waarin verschillende genummerde knooppunten zijn opgenomen die de deeltrajecten van het hele wandelroutenetwerk aan elkaar verbinden. Aan de hand van de knooppunten, waarvoor ook een wandelroutekaart is ontwikkeld, kunnen wandelaars zelf een route uitstippelen. Het ontwikkelen en voorbereiden ervan heeft jaren in beslag genomen, maar nu konden ze officieel worden geopend. Tegelijkertijd is gewerkt aan het up-to-date maken van het al bestaande fietsknooppuntennetwerk op het eiland. Hetzelfde systeem als hierboven omschreven, maar dan voor de fiets. Nadat tien jaar geleden het fietsknooppuntennetwerk op Goeree-Overflakkee werd gerealiseerd, zijn hier in de loop der jaren verschillende nieuwe recreatieve fietspaden aangelegd. Die waren nog niet in het fietsknooppuntennetwerk opgenomen, maar door het actualiseren van het netwerk nu wel.

Lees verder op pagina 3: 'Wandel- en fietsroutenetwerken geopend'.