Martin Jelier nadat hij in 2015 als eerste over de finish kwam.
Martin Jelier nadat hij in 2015 als eerste over de finish kwam. Foto: Martijn de Bonte

"De Omloop is topsport"

Voor Martin Jelier uit Sommelsdijk is wandelen topsport. De Omloop is het hoogtepunt van zijn wandelsportjaar. "Ik loop vanwege de Omloop." Al zijn trainingen en deelname aan andere wandeltochten zijn erop gericht om een goede prestatie te leveren tijdens de Omloop. Vorig jaar kwam hij als eerste over de finish. "Dat was wel een vinkje op mijn lijst," zegt hij met een brede grijns.

Door Martijn de Bonte

"Ik kan het nog steeds niet bevatten," zegt Martin over het feit dat hij als eerste loper het Diekhuusplein in Middelharnis bereikte. Om 10.52 uur stapte hij vorig jaar het podium op. Hij verwacht niet dat hij deze prestatie dit jaar kan evenaren. "Het is totaal geen optie om dit jaar weer als eerste te finishen, een plek bij de eerste tien en voor 12.00 uur finishen. Dat zou mooi zijn."

Parcours verkennen

"De Omloop uitlopen is topsport," zegt de Sommerdieker. "Iedereen die de Omloop uitloopt is een topper. Zeker ook de mensen die pas om vijf voor zeven binnenkomen. Voor mij is de uitdaging vooral om de tocht zo snel mogelijk uit te lopen." Om dat te bereiken traint de loper vanaf januari tot aan de Omloop. Hij start met tochtjes van tien kilometer en bouwt dat langzaam op richting de zomer. In de aanloop naar de Omloop loopt hij het eiland al een keer linksom en een keer rechtsom. "Om het parcours te verkennen."

Het wandelen kan hij iedereen aanbevelen. "Het is minder blessuregevoelig dan hardlopen en het is een goede manier om af te vallen. Wandelen heeft geen stoer imago, maar als ik vertel dat ik zeven en een halve kilometer per uur loop en dat best lang vol kan houden, kijken veel hardlopers er opeens toch wat anders tegenaan. Die lopen vaak maar tien kilometer per uur en dat houden ze dan hooguit een uurtje vol."

Uitgerust starten

In de week voor de Omloop doet Martin het rustig aan. Donderdagavond voor de Omloop ga ik vroeg naar bed en op vrijdagmorgen sta ik weer vroeg op. Dat zorgt ervoor dat ik de middag voor de start nog een aantal uren kan slapen. Ik wil zo uitgerust mogelijk aan de start verschijnen." Vanaf de avond voor de start begint hij met het stapelen van pasta. "Er gaat alles bij elkaar zeker wel een kilo in."

Tijdens de Omloop loopt hij het liefst alleen. "Ik moet in mijn concentratie blijven en dat lukt het best zonder mensen om mij heen." Eén keer heeft hij de Omloop samen gelopen. "Het nadeel is dat je dan niet je eigen tempo kunt lopen. Als de ander erdoorheen zit, ga je vanzelf langzamer lopen en als je er zelf doorheen zit is dat weer lastig voor de ander." Het nadeel van wandelen op je eigen eiland vindt Martin dat je niet verrast wordt door de omgeving. "Maar goed, als ik voor de zoveelste keer meedoe met de 7-dorpentocht op Tholen, dan ken ik ook iedere stap. En Goeree-Overflakkee blijft toch wel één van de mooiste stukjes van Nederland."

Mentale knop

Voor mensen die dit jaar mee willen doen met de Omloop heeft hij een praktische tip. Loop naar de andere kant van het eiland en laat je bijvoorbeeld in Goedereede ophalen. En laat de persoon die je op komt halen als je bijna in Goedereede bent vervolgens bellen met de mededeling dat hij je in Ouddorp op komt halen. Dan moet je de knop omzetten en doorgaan, terwijl je jezelf hebt ingesteld op rust. "De Omloop is een mentaal spelletje, iedereen gaat stuk en wil op een gegeven moment stoppen. Eén keer was ik echt kapot bij de Slikken, ik had mijn deelnemerskaart ingeleverd en zat ik al in de auto. Toen ging toch de knop om, ik heb mijn loperskaart weer opgehaald en heb de tocht alsnog uitgelopen." De Omloop is afzien volgens de ervaren lopen. "Blaren horen erbij, dat noem ik geen blessure." Hij benadrukt het belang van goed drinken. "Zelf drink ik vooral cola, maar dat is omdat het na Ouddorp niet meer lukt om te eten."

Tomeloze inzet

De wandelsporter is blij met het bestuur en alle vrijwilligers die zich inspannen voor de Omloop. "Er is geen tocht beter georganiseerd dan de Omloop. De tomeloze inzet van alle vrijwilligers, dat is ook topsport."

Op vrijdagavond 19 augustus vertrekt Martin Jelier weer vanaf het Diekhuusplein voor zijn jaarlijkse tocht rondom Goeree-Overflakkee. "Ik zie er nu al naar uit!"