De familie Van Kempen. Foto: Judith de Lange Fotografie
De familie Van Kempen. Foto: Judith de Lange Fotografie Foto: Judith de Lange

Waar komt de lekkerste friet vandaan?

OUDDORP - Op één van de beste gronden van Goeree-Overflakkee worden de frietaardappelen geteeld voor Snackbar Lekkerrr aan de Boompjes in Ouddorp. Deze gronden bevinden zich in de buurt van Nieuwe-Tonge bij de familie Van Kempen.

De pootaardappelen komen van het eigen bedrijf of worden ingekocht onder toezicht van N.A.K. Het pootgoed gaat februari/maart de grond in. Het rooien gebeurt vanaf half augustus tot begin oktober, afhankelijk van de weersomstandigheden. De aardappelen, bestemd voor Snackbar Lekkerrr, zijn van het ras Agria. De pootaardappelen van dit ras worden allemaal zelf geteeld door familie Van Kempen.

De aardappelen worden gesorteerd op grootte. Daarna worden ze opgeslagen in de daarvoor ingerichte cellen. Ze worden los gestort en d.m.v. luchtventilatie en verwarming in de winter op de juiste temperatuur gehouden. De aardappel mag niet kouder worden dan 6°C om het zetmeel in de aardappel niet te verstoren, hetgeen juist zo belangrijk is voor dat knapperige frietje

Voordat de aardappels tot frietjes worden gesneden, wordt het zetmeelgehalte gecontroleerd. Wanneer deze waarde in orde is bevonden, worden de aardappelen voor Snackbar Lekkerrr gewassen en gesneden tot 11 mm dikke frietjes. Daarna worden ze vacuüm getrokken, zonder gebruik van conserveringsmiddelen. Dit hele proces gebeurt dagelijks. Het is een vers en eerlijk product.

"Samen met de familie Van Kempen zorgen wij ervoor dat het hele proces zo goed mogelijk verloopt onder de meest ideale omstandigheden. Dit heeft geleid dat we op een gedeelde 6e plaats van Nederland zijn geëindigd met de AD Friettest 2016. Vanzelfsprekend hopen wij dit resultaat volgend jaar te evenaren of liefst te verbeteren. Door dit succes hebben wij onlangs extra ovens aangeschaft om aan de vraag te kunnen voldoen", aldus de mensen van Snackbar Lekkerr aan de Boompjes 19 in Ouddorp.