Op de schietbaan.
Op de schietbaan. Foto: Adri van der Laan

Ruben Poel loopt dag mee op Politieacademie

ROTTERDAM/SOMMELSDIJK – Het was een bijzondere dag voor de 20-jarige Ruben Poel uit Sommelsdijk. Afgelopen donderdag vertrok hij samen met zijn moeder in alle vroegte naar de Politieacademie in Rotterdam. Eén dag zou hij met de studenten van de academie meedoen en het werd de dag van zijn leven.

Tekst en foto's: Adri van der Laan

Ruben weet zich altijd al aangetrokken door alles wat met veiligheid te maken heeft. En dan in het bijzonder tot de mensen die dag en nacht voor onze veiligheid in touw zijn. Zo is hij regelmatig in de Sommelsdijkse brandweerkazerne te vinden en rijdt nu en dan met de brandweerauto mee. Natuurlijk mist hij geen 'politieprogramma' op de tv en gestoken in 'uniform' leeft hij met programma als 'Wegmisbruikers', 'Overtreders' en andere series mee. Hij heeft ook een keer een open dag van Flikken Maastricht bijgewoond. Nog niet zo lang geleden was hij te gast bij de Marechaussee op Schiphol. Bij al deze momenten heeft Ruben enorm genoten.

Een dag meelopen bij een politieopleiding was nog niet voorgekomen. En dat zou hij graag willen. In een brief, die hij samen met zijn zus Rebekka had opgesteld, schreef hij een verzoek aan de Politieacademie in Rotterdam. Graag zou hij natuurlijk politieagent zijn geworden, maar hij is realistisch. In zijn verzoek aan de academie gaf Ruben aan dat hij praktijkonderwijs heeft gevolgd en nu bij de Albert Heijn en bij de School met de Bijbel werkt en dat hij snapt dat hij vanwege zijn beperking niet in aanmerking komt om een politieopleiding te volgen. "Maar ik zou toch graag een dagje op de opleiding meekijken. Het zou de dag van mijn leven zijn", zo luidde zijn verzoek. "En dat verzoek maakte zoveel indruk op ons, dat we Ruben hebben uitgenodigd", legt Jacqueline Molter van de Politieacademie uit.

Afspraak

De afspraak was vlug gemaakt en donderdag werd Ruben welkom geheten op de Rotterdamse Politieacademie en vanaf de briefing tot aan de afronding aan het eind van de middag liep hij de lessen met zijn tijdelijke klasgenoten mee. Hij werd hiervoor speciaal in een politie-uniform gestoken en was zo niet te onderscheiden van zijn medestudenten. En zo werd het een dag om nooit meer te vergeten.

Hij draaide alle lessen mee en nam de lesstof met plezier tot zich. Natuurlijk is er op de Politieacademie ook veel praktijk en dat leverde mooie plaatjes op. Vanuit het klaslokaal was de gang naar de schietbunker, waar Ruben een aantal schoten mocht lossen met een echt dienstwapen. Natuurlijk was Ruben al op de hoogte van de verschillende merken pistolen en natuurlijk mochten de hulzen mee naar huis.

Na de schietbaan was het tijd voor het rollend materieel. Hij mocht plaatsnemen in een Mercedes voor bijzondere opdrachten, op een politiemotor en natuurlijk een 'gewone' politieauto. Natuurlijk moesten bij al deze voertuigen de zichtbare en hoorbare signalen aan.

De mensen van de Politieacademie behandelden Ruben als een gewone collega en dat had zeker een ontspannen uitwerking op de jonge Sommelsdijker. Zijn moeder kon hem met een gerust hart een dagje overgeven aan 'de sterke arm' in Rotterdam. De foto's bij dit artikel geven een indruk van deze bijzondere dag voor Ruben Poel.

Deze dag was niet alleen voor Ruben bijzonder, ook voor de studenten - en ook leeftijdsgenoten van Ruben - van de academie. Zij waren onder de indruk van de komst van Ruben en zij realiseerden zich dat de kansen die zij krijgen niet zo vanzelfsprekend zijn. "Er was wederzijds respect en bewondering. Ontroerend", aldus Ria, de moeder van Ruben.

Door zijn omstandigheden mist Ruben vriendschappen, zijn zus Rebekka trekt vaak met hem op en doet veel met hem. Zij is zijn enige en beste vriendin. Maar ook door zijn contacten met de verschillende veiligheidsdiensten en ordebewaarders worden zijn contacten met de samenleving zeker versterkt.

Tussen de collega's.
De politiemotor maakte ook veel indruk bij Ruben.
Klaar voor de dienst.
De Mercedes voor 'bijzondere opdrachten'.
Het blijven stoere plaatjes.