Verordening adviesraad sociaal domein

GOEREE-OVERFLAKKEE – De raad kon zich donderdagavond een beeld vormen van het voorstel om de Verordening adviesraad sociaal domein Goeree-Overflakkee vast te stellen.

Door Jaap Ruizeveld

De gemeente heeft behoefte aan één adviesorgaan, dat in staat is binnen het sociaal domein samenhang te zien en de gemeente gevraagd en ongevraagd integraal te adviseren. Dit op beleid- en op uitvoeringsniveau en op het gebied van jeugdhulpverlening In de argumentatie stelt het college dat het van belang is open te staan voor opmerkingen over de wijze waarop de gemeentelijke dienstverlening op het terrein van de Participatiewet plaatsvindt. Inspreker Hogchem, voorzitter van de Cliëntenraad WWB, pleitte er voor het verordening voorstel in deze opzet niet over te nemen. Hij wilde de mogelijkheid openhouden om, als in eerste instantie er bij de gemeentelijke organisatie geen bevredigend resultaat kon worden bereikt, de gemeenteraad het laatste woord zou hebben. In een presentatie lichtte hij zijn standpunt toe.

Op hoger niveau

De drie decentralisaties, de Jeugdwet, Wmo 2015 en Participatiewet geven op dit moment geen samenhangende advisering, vermeldt het gemeentelijk dossier. De Wmo-adviesraad is ingesteld door de gemeente en adviseert over het Wmo-beleid. Jeugdhulpverlening is sinds 2015 een gemeentelijke verantwoordelijkheid. Tot nu toe was hiervoor nog geen adviesorgaan in het leven geroepen. De Cliëntenraad WWB is ingesteld door de gemeente. Deze raad adviseert op het gebied van de Participatiewet. Dit geldt voor zowel de verstrekking van uitkeringen als toeleiding naar werk. De nieuwe werkwijze zal enige tijd vergen alvorens de adviezen kwalitatief op een beoogd hoger niveau uitkomen. Het voorstel heeft geen financiële consequenties. Dit omdat het totaal aan middelen dat tot nu toe aan de verschillende adviesraden is verstrekt beschikbaar blijft voor de adviesraad sociaal domein en de cliëntenraad Participatiewet.