Mandoline-orkest Estampida op een archieffoto tijdens de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie.
Mandoline-orkest Estampida op een archieffoto tijdens de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie. Foto: Adri van der Laan

Mandolineorkest in financiële zorgen

Mandolineorkest in financiële zorgen

GOEREE-OVERFLAKKEE – Marco Ludemann, dirigent van het mandoline-orkest Estampida, heeft in een brandbrief aan de voorzitter van de gemeenteraad, burgemeester Grootenboer, de zorgen van het orkest geuit dat het voortbestaan van Estampida in gevaar komt door de stapsgewijze verlaging van de gemeentelijke subsidie van 2347 euro naar het nul-niveau in januari 2017.

Door Jaap Ruizeveld

Zonder subsidie lukt het niet. Ondanks verschillende contributieverhogingen en verwoede pogingen sponsoren aan het orkest te binden, kampt het orkest met een structureel begrotingstekort van ruim 30 procent. Als enig mandolineorkest op het eiland nemen wij een unieke plaats in, vermeldt de brief. En: "Cultuur is wat ons onze identiteit geeft. Het maatschappelijk belang van muziek kan niet genoeg worden benadrukt".

Jubileum

Op 25 maart 2017 hoopt het mandolineorkest Estampida haar 35-jarig bestaan met een jubileumconcert te vieren. "Zonder support dreigt dit dan het laatste concert te zijn", luidt de inhoud van de brief. Omdat het schrijven was vermeld op de lijst 'Ingekomen stukken' bij de raad, kwamen er fractievragen van PvdA en VKGO. Wethouder De Jong gaf aan dat er een gesprek is geweest met het orkest. Daarbij is duidelijk aan de orde geweest het aspect dat verenigingen zich moeten inspannen om hun bestaan te kunnen voortzetten zonder gemeentelijke subsidie. Inzetten op jeugdige aanwas. Wellicht voor Estampida een mogelijkheid een rol te kunnen spelen (binnen) het Muziekgebouw. De fracties gaven aan dat de gemeente heeft gezegd dat verenigingen met een maatschappelijke betekenis niet dienen te verdwijnen, maar dat dan - en nu - naar oplossingen moet worden gezocht.