Wethouder Daan Markwat overhandigt de cheque aan de mensen van het Repair Café.
Wethouder Daan Markwat overhandigt de cheque aan de mensen van het Repair Café. Foto: Adri van der Laan

Duizend euro voor Repair Café Middelharnis

MIDDELHARNIS - Woensdag was er een mooi moment voor de vrijwilligers van het Repair Café Middelharnis. Wethouder Daan Markwat overhandigde hen een cheque van € 1.000,-. Het bedrag was afkomstig van de Wecycle-inleveractie die in de eerste helft van dit jaar werd gehouden.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Van 1 januari tot 1 mei van dit jaar werd de landelijke Wecycle-inleveractie gehouden. De gemeente Goeree-Overflakkee was één van de deelnemende gemeenten aan de actie. Inwoners van de gemeente die tijdens de actie afgedankte kleine elektrische apparaten en spaarlampen inleverden op één van de milieustraten konden punten sparen. Zowel de inleveraars als de gemeente maakten kans op een prijs. De actie was succesvol verlopen, want bij de landelijke actie behaalde de gemeente de vijfde plaats en kreeg daardoor van de organisatie € 1.000,-. Dit bedrag diende ten goede te komen aan een lokaal doel. De gemeente koos ervoor om het bedrag te schenken aan het Repair Café Middelharnis.

Het café is gevestigd in één van de panden van Goed voor Goed aan de Simon Stevinweg in Middelharnis en daar overhandigde wethouder Markwat woensdag de cheque aan de vrijwilligers van het Repair Café.
Daan Markwat legde uit dat de gemeente ervoor heeft gekozen om de cheque aan het Repair Café te geven omdat dit aansluit bij de actie van Wecycle en het streven van de gemeente naar duurzaamheid. Hij prees het werk van de vrijwilligers van het Repair Café, die er alles aan doen om kapotte apparaten te repareren. Hij verzekerde dat het belangrijk is dat men zuinig met de grondstoffen om dient te gaan en dat het daarom belangrijk is om niet zomaar allerlei apparaten weg te gooien. Verder onderstreepte de wethouder het belang van het sociale component: het samen bezig zijn in de werkplaats. Hij verwacht dat het Repair Café een goede bestemming voor het bedrag heeft.

De heer Bakker van Repair Café Middelharnis legt uit dat het bedrag zeker een goede bestemming zal krijgen. Hoewel men wel kleine bijdragen ontvangt van mensen die hun apparaat ter reparatie aanbrengen, worden er ook kosten gemaakt. Er moet soms speciaal gereedschap worden aangeschaft om moderne apparaten te kunnen repareren. Daarnaast worden er kosten gemaakt als er naar landelijke bijeenkomsten wordt gegaan.
Wie een apparaat ter reparatie wil aanbieden, kan daarvoor iedere eerste zaterdag van de maand tussen 10.00 en 13.00 uur terecht in de ruimte bij Goed voor Goed. Een ruimte die wordt gedeeld met een schildersclub.
Het Repair Café wordt druk bezocht. Per zaterdagochtend komen er wel zo'n 25 á 30 mensen langs met een apparaat en de vraag of het nog gerepareerd kan worden. De vrijwilligers doen er alles aan om de storing op te lossen en in veel gevallen lukt dit ook. "Soms repareren we een apparaat en dan wil de klant dit toch niet meer hebben. Dan geven we het aan Goed voor Goed en krijgt het toch nog een functie", aldus de heer Bakker.

Gereedschap

Naast specialistisch gereedschap heeft het Repair Café Middelharnis natuurlijk ook gewoon gereedschap nodig. Onlangs kon er bij de Agrimarkt via Agrisneltank gespaard worden voor gereedschap. Volgens de vrijwilligers van het Repair Café hebben hier veel mensen aan mee gedaan en kon er een behoorlijke partij gereedschap worden aangeschaft. De 'repareerders' waren hier natuurlijk heel erg blij mee.