Wethouder Frans Tollenaar onthult in samenwerking met de politiefunctionarissen waar het WhatsApp-project wordt uitgelegd.
Wethouder Frans Tollenaar onthult in samenwerking met de politiefunctionarissen waar het WhatsApp-project wordt uitgelegd. Foto: Adri van der Laan

Pilotproject Whatsapp-service BeachAlert van start

OUDDORP – Vrijdag werd de aftrap voor het strandseizoen gegeven op de kop van het eiland. Een nieuw fenomeen is de Whatsapp-service BeachAlert. Als alles volgens plan verloopt, zal dit de veiligheid van recreanten en eigen inwoners bevorderen.

Tekst en foto: Adri van der Laan

BeachAlert is een pilotproject van de Nationale Politie in nauwe samenwerking met de Ouddorpse Reddingsbrigade, de gemeente Goeree-Overflakkee en SaySimple WhatsApp manager. De proef duurt tot 30 september en dan zal bekeken worden of deze service ook ingevoerd kan worden tijdens andere evenementen.

Teamleider Annet de Jonge, teamchef basisteam Haringvliet, gebruikt de spreuk 'Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder' bij de introductie van het systeem. Het Whatsapp-project past hier goed bij.

Het project is opgezet door de Nationale Politie. Er was al langer een wens om de duizenden recreanten te bereiken om de veiligheid op en rondom de stranden te bevorderen. Ze verzekerde blij te zijn met het project. "Ik hoop dat we op deze manier samen verder komen."

"Er wordt hier misschien wel geschiedenis geschreven", veronderstelde Ron de Milde, Programmadirecteur Communicatie van de politie. De politie wil meer gaan doen aan digitale dienstverlening. Het BeachAlert is daar een voorbeeld van.

Door aan te melden via WhatsApp geven strandbezoekers aan mee te willen kijken met de reddingsbrigade en politie als dat nodig is, bijvoorbeeld door uit te kijken naar een vermist kind, dier of verdachte personen of voertuigen. Daarnaast krijgen zij informatie over weer, verkeer en bijvoorbeeld gevaarlijke stromingen langs het strand.
Bij de strandovergangen en op de campings worden flyers uitgedeeld hoe het alert werkt.

Meer informatie over BeachAlert vindt u op www.politie.nl/pilot-beach-alert.

Afbeelding