Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Beiaardconcerten Goedereede weer van start

GOEDEREEDE – Zaterdag starten weer de beiaardconcerten voor deze zomer. Het eerste concert op de beiaard is op zaterdag 9 juli tussen 16.00 en 17.00 uur. De stadsbeiaardier van Haarlem, Rien Donkersloot, bespeelt zaterdag de beiaard.

Rien Donkersloot werd in 1985 geboren te Rotterdam. Op 12-jarige leeftijd komt Rien voor het eerst in aanraking met de beiaard tijdens een bezoek aan het carillon van de Laurenskerk in Rotterdam. Sindsdien is hij gefascineerd door de klank van klokken.

Hij studeerde orgel aan het conservatorium van Rotterdam, waar hij in 2008 het diploma 2e fase behaalde met het eindcijfer 9,5. Zijn hoofdvakdocenten waren Bas de Vroome en Ben van Oosten. Tevens behaalde hij het diploma kerkmuziek. Hij won diverse prijzen op (internationale) orgelconcoursen.

Zijn eerste beiaardlessen kreeg hij van Roy Kroezen. Daarna studeerde hij aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort bij Frans Haagen. In 2011 behaalde hij daar cum laude zijn diploma 'Master of Music'. Als onderdeel van zijn Masterstudie deed hij onderzoek naar vroeg-20e eeuwse beiaardmuziek in Nederland.

In 2009 won hij de 1e prijzen van de internationale beiaardconcoursen in Wavre (België) en in Gorinchem. In 2012 volgde de 1e prijs op het Internationale Sweelinck Beiaardconcours in Groningen. In 2014 behaalde hij de 4e prijs tijdens de Koningin Fabiola wedstrijd in Mechelen.

Rien is stadsbeiaardier van Haarlem. Hij bespeelt daar de carillons van de Grote of St. Bavokerk en de Bakenessertoren. Daarnaast is hij stadsbeiaardier van Goes en gemeentebeiaardier van Ridderkerk.

Rien is sinds maart 2012 hoofdorganist van de St. Joriskerk in Amersfoort; ook is hij verbonden aan de Laurentiuskerk te Mijnsheerenland.

Hij heeft een uitgebreide lespraktijk en is actief als concertorganist en (koor)begeleider. Van zijn orgelspel verschenen vijf cd's, die in de pers zeer positief werden ontvangen. www.riendonkersloot.nl