Fred Reijm neemt de bloemen in ontvangst  van wethouder Frans Tollenaar. Links schoonzoon Peter van Limbeek en in het midden dochter Jiska met haar kinderen Guusje en Sjef.
Fred Reijm neemt de bloemen in ontvangst van wethouder Frans Tollenaar. Links schoonzoon Peter van Limbeek en in het midden dochter Jiska met haar kinderen Guusje en Sjef. Foto: Adri van der Laan

Familie Reijm-Monster al 53 jaar op de Sommelsdijkse markt

SOMMELSDIJK – Op de Sommelsdijkse weekmarkt was vorige week woensdag weer een jubileum te vieren. Wethouder Frans Tollenaar feliciteerde de familie Reijm van de notenkraam. Alles bij elkaar opgeteld is de familie al 53 jaar aan de Sommelsdijkse markt verbonden.

Tekst en foto: Adri van der Laan

De kraam waar noten en bakartikelen worden verkocht heeft al jarenlang een niet meer weg te denken plaats op de weekmarkt. Het is een echt familiebedrijf. Fred Reijm vertelt dat zijn schoonouders in het begin van de zestiger jaren iedere woensdag vanuit Waddinxveen met hun waren naar Sommelsdijk trokken. "Het was wel een hele reis, je moest toen nog hier met de pont overvaren. Maar de markt begon niet zo vroeg op de dag als nu", verduidelijkt Fred, die momenteel de verantwoording van de handel langzamerhand overdraagt aan zijn dochter en schoonzoon.

Drie generaties zijn tot nu aan de markt verbonden (geweest). Fred nam de kraam over van zijn schoonmoeder Rina Monster-Hoogendoorn. Samen met haar man Leen Monster kwam zij op de Sommelsdijkse markt. Fred trouwde met dochter Anja Monster en de dochter van Fred en Rina, Jiska van Limbeek-Reijm, zet samen met haar man Peter de kraam voort.

Evenals andere marktkooplieden is ook Fred Reijm heel tevreden over de markt op de Sommelsdijkse Voorstraat. Dat zijn familie al zo lang aan de markt in Sommelsdijk is verbonden heeft volgens Fred vooral ook te maken met wederzijds vertrouwen "en daar zijn we heel zuinig op". Door deze vertrouwde omgeving leeft hij ook mee met de bezoekers van de markt in moeilijke, maar ook in feestelijke tijden.

In de loop der jaren is het assortiment van de marktkraam van de familie fors uitgebreid. Waren er voorheen maar enkele soorten noten, tegenwoordig is er veel meer keuze en worden er ook bakartikelen verkocht. Volgens Fred Reijm zijn de klanten kritischer geworden en is het heel belangrijk dat de verkoper weet uit welke grondstoffen zijn producten bestaan.

Waardering voor de lange periode dat de familie aan de weekmarkt in Sommelsdijk is verbonden, was er van het gemeentebestuur. Wethouder Frans Tollenaar onderstreepte deze waardering met een boeket bloemen. Hij onderstreepte het belang van de weekmarkt als publiekstrekker voor mensen die uit heel de regio afkomstig zijn.