Leen Schippers poseert op het Meester Schippersplein. Vorige week kreeg het schoolplein deze nieuwe naam.
Leen Schippers poseert op het Meester Schippersplein. Vorige week kreeg het schoolplein deze nieuwe naam. Foto: Adri van der Laan

Meester Schippers sluit met tevredenheid zijn onderwijsloopbaan af

GOEDEREEDE-HAVENHOOFD – Het wordt 22 augustus 43 jaar geleden dat Leen Schippers op de Eben Haëzerschool op Goeree-Havenhoofd belandde. In deze week valt de laatste werkdag op de school die hem heel na aan het hart ligt. Graag kijkt hij aan het eind van zijn onderwijsloopbaan nog even terug. Het zijn vooral de positieve zaken die naar voren komen.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Het zag er in het begin niet naar uit dat Schippers tot zijn pensioen op het Havenhoofd zou blijven. "Als je naar een gebied als Goeree-Overflakkee ging als onderwijzer en daar vijf jaar bleef, dan kreeg je vrijstelling van dienstplicht", legt hij uit. En daar had hij wel oren na. Hij had geen speciale voorkeur voor een gebied en solliciteerde 'van Onstwedde tot Sittard', maar uiteindelijk werd het toch Goedereede-Havenhoofd. Hij is afkomstig uit Gendt, dat ligt tussen Arnhem en Nijmegen in het oosten van het land, maar na enige tijd in het westen van het land wilde hij toch niet meer terug.

Hij herinnert zich dat het een vereiste was dat een onderwijzer voor de Eben Haëzerschool in het bezit van een rijbewijs diende te zijn, "want je was ook chauffeur op de schoolbus. Een busje waarmee de kinderen van Goedereede en de Oostdijk werden opgehaald. Soms twintig kinderen in een bus zonder gordel… Het is wel eens voorgekomen dat de bus kapot ging en toen moesten alle kinderen duwen door de Breenstraat en dat viel niet mee", herinnert de onderwijzer zich nog.

Leen Schippers is de man niet om met heimwee naar 'vroeger' terug te kijken. Hij vond het een gezellige tijd. Soms tot 's avonds heel laat de schoolkrant nog stencilen samen met de toenmalige directeur Ton van Kooten. "Het was een mooie tijd. Samen met Ton hebben we er een moderne school van gemaakt en we zijn ook andere dingen gestart, zoals de Wandeltocht, het vieren van Sinterklaas en Kerst". Met veel moderne methodes was de school. die toen nog aan het Duinroosplein stond, voorloper op het eiland. De school maakte in die tijd ook een sterke groei door, omdat er juist vanuit het stadje Goedereede veel kinderen naar de christelijke school op het Havenhoofd gingen.

Het 'Goeriese hôôd' is een kleine gemeenschap. Toch heeft Leen Schippers geen problemen gehad met 'inburgeren'. Als je vriendelijk bent en naar iedereen je hand opsteekt, ben je het vlug gewend, zo heeft hij ervaren. In het begin deed hij nog wel eens wat klusjes op de vissersschepen en hij is zelfs twee keer mee wezen vissen met de GO 5 en GO 30, wat ondanks de zeeziekte enorm goed is bevallen. "Ik heb er altijd met heel veel plezier gewoond, je wordt een deel van de gemeenschap". De school in die kleine buurtschap vervuld een maatschappelijke functie en daar wordt ook gebruik van gemaakt. "Ondanks dat dit gebouw al bijna veertig jaar oud is, is er alles aan gedaan om ook het gebouw modern te houden" en dat is volgens Schippers geslaagd.

Met de scheidend onderwijsman praten we natuurlijk over de veranderingen in het onderwijs. Volgens Schippers zijn de kinderen niet veranderd, "wel de omstandigheden". Ook het mondiger worden van de ouders heeft hij als positief ervaren. "De ouders zijn niet mondiger geworden, maar ze zijn meer geïnteresseerd geworden en daardoor ook meer betrokken". Hij heeft dan ook nauwelijks moeilijkheden in de contacten met de ouders gehad. Als er problemen zijn, dan zijn beide partijen gebaat bij een eerlijke communicatie met elkaar "en dat heb ik altijd geprobeerd te zijn". Hij is er een voorstander van dat een school de ouders als klanten moet benaderen.
De regelgeving van de overheid is voor Schippers geen probleem, als de regels maar zinvol zijn en daar heeft het de afgelopen jaren wel eens aan gemankeerd. Er is behoorlijk wat administratief werk bijgekomen en daar lijdt de aandacht voor het onderwijs onder.

Digitalisering van het onderwijs heeft op de Eben Haëzerschool altijd de aandacht gehad. Leen Schippers herinnert zich nog dat hij in 1985 de eerste computer in de school introduceerde. Hierop zat een rekenprogramma. Later waren o.a. hij en Piet Diepenhorst de voortrekkers bij de digitalisering in het onderwijs op het eiland via de Stichting Onwijs.

Dat Schippers nu zijn onderwijsloopbaan afsluit vanwege het bereiken van de 65-jarige leeftijd is logisch, maar voor hem had het nog niet gehoeven.

De familie Schippers woont direct naast de school. Vanwege de handicap van zijn vrouw Karin was een aangepaste woning nodig en met medewerking van het toenmalige schoolbestuur en de gemeente Goedereede kon er op een stukje weiland naast de school deze woning worden gebouwd. Leen Schippers verwacht dat het niet zo gemakkelijk zal zijn om 'los' te komen van de school. Daarom hebben ze er voor gekozen om bij de start van het nieuwe schooljaar er even op uit te trekken.

"Maar als er iets is, bijvoorbeeld bij plotselinge ziekte, kunnen ze mij natuurlijk altijd bellen", aldus Leen Schippers, die benadrukt al die jaren met heel veel fijne collega's en met heel veel plezier op het Havenhoofd te hebben gewerkt.