De logo's worden onthuld.
De logo's worden onthuld. Foto: Adri van der Laan

Initiatief wil zorg toekomstbestendig maken

Vervolg van de voorpagina

Tekst en foto's: Adri van der Laan

Paulina van Weel, die in de twintiger jaren van de vorige eeuw een legaat beschikbaar stelde, waardoor er een ziekenhuis kon worden gebouwd, zal zich niet hebben gerealiseerd dat haar naam nu aan een modern zorginitiatief gekoppeld zou worden.

Een aantal mensen, afkomstig uit de zorg, het bedrijfsleven en de gemeente, heeft het initiatief gestalte gegeven. De aanleiding hiervoor is dat de zorg op het eiland onder druk staat. Dit ondanks de waarderende geluiden die er voor de zorg in de regio zijn. In korte filmpjes legden de mensen die aan de wieg stonden van het initiatief uit wat hun drijft. Samenvattend is het dat men streeft naar een gezonde en vitale regio waarin mensen graag leven, wonen en werk. Hiervoor zijn nodig de allerbeste betaalbare zorgfaciliteiten. Preventie dient hierbij voorop te staan. Men wil gezondheidswinst realiseren: langer leven en dit alles met invloed en inbreng van de bewoners en met inzet van duurzame en vernieuwende initiatieven.

Dr. Paul van der Velden, medisch directeur van het ziekenhuis, legde in een toespraak uit waarom men het initiatief is gestart. Dit ondanks dat het met het ziekenhuis zo goed gaat. Er werken 105 specialisten in Dirksland, financieel gezien zit het ziekenhuis in de top 10 en ook de kwaliteit is dik in orde. Maar in zijn presentatie noemde hij een aantal plaatsen waar kleinere ziekenhuizen in de laatste drie jaar zijn verdwenen. Ook een aantal andere kleine ziekenhuizen staan er niet goed voor. "Het gaat niet goed met de kleine ziekenhuizen". Hij concludeerde dat een ziekenhuis in de regio geen vanzelfsprekendheid is. "We moeten ervoor blijven knokken".
Hij noemde voorbeelden van de kwetsbaarheid van het zorgstelsel in de regio. Even geleden was het bijna zover dat men in het weekend naar Klaaswaal zou moeten naar de huisartsenpost en om de voorgeschreven medicijnen in Spijkenisse. "Nu is de huisartsenpost stevig gepositioneerd, maar het had anders kunnen lopen". Steeds weer opnieuw zijn er bedreigingen.

Maar Van der Velden sprak toch liever in kansen dan in bedreigingen. Kansen die meer recht doen aan de toekomst. Er zijn ontwikkelingen gaande, zo werken specialisten uit het ziekenhuis al nauw samen met de huisartsen en soms zelfs in de huisartsenpraktijken. Dit om samen een diagnose en behandeling te doen, zodat onnodige zorgkosten worden bespaard. Verder noemde Van der Velde een Paulina Van Weel Zorgpolis, waardoor er goede afspraken kunnen worden gemaakt met de zorgverzekeraars.

Hierbij dient wel gekeken te worden hoe in de toekomst de zorg georganiseerd zal worden. Het ziekenhuis toekomstbestendig maken lukt alleen als het ziekenhuis is ingebed in de gemeenschap en samenwerkt met partners. Hij proeft een grote mate van bereidheid bij de betrokkenen om de schouders onder het initiatief te zetten.

Huisarts Gert-Jan Dogterom schetste in een ludiek betoog de geschiedenis van de gezondheidszorg op het eiland sinds het begin van de vorige eeuw.

Na de presentatie van de naam van het initiatief, ondertekenden alle betrokkenen een manifest. Er was de uitnodiging tot de eilandelijke bevolking om mee te denken en mee te bouwen.