Afbeelding
Foto: Kafoe-Fotografie / Jos Kafoe.

NK-wielerweek zet eiland op de kaart

GOEREE-OVERFLAKKEE – Met Anouska Koster (elite-vrouwen) op vrijdag en Dylan Groenewegen (bij de profs) op zaterdag als de nieuwe Nederlandse kampioenen in de meest in het oog springende onderdelen, kwam er een eind aan het NK wielrennen van de wind op ons eiland.

Door Jaap Ruizeveld

De organisatie kan terugzien op een sportief succesvol evenement, dat vooral het afgelopen weekeind in de schijnwerpers stond. Prachtige tv-beelden van het eiland, waar renners zich langs en door de dorpen 'slingerden' en waar de schoonheid van de natuur zich etaleerde. Met als slotakkoord een aantal rondjes vanaf en naar de Brouwersdam, waar zich zaterdag duizenden wielerliefhebbers rond de finish hadden verzameld. Het was ook, of juist - de place to be - voor het leggen van contacten, ontmoetingen en het verstevigen van relatiebanden.

Eilandmarketing

Eilandmarketing in optima forma. Met als extra compliment dit keer een goed NOS-commentaar bij de beelden (Goeree-Overflakkee benoemd) gedurende de lange uitzending van anderhalf uur op zaterdag. Uit reacties blijkt dat velen thuis met een trots gevoel de wedstrijd hebben gevolgd. Vooral ook om de mooie route in eigen dorp te herkennen. Dat was zaterdag prominent gepresenteerd : De Ouddorpse Westduinen, de vuurtoren, de scherpe bocht bij de Blomweg/Oudelandseweg en natuurlijk de Brouwersdam, waar het afgelopen weekeind begon en eindigde. Het gemeentebestuur was actief present en onderstreepte daarmee de waarde die men hechtte aan deze uitdagende promotiemogelijkheid.

Minder publiek

Voeg daarbij de onderdelen die in Oude-Tonge en Middelharnis eerder zijn verreden en die lokaal tot aantrekkelijke sportprestaties leidden, dan heeft Goeree-Overflakkee met deze wielerweek zich opnieuw op de kaart gezet. Twee opvallende items nog te melden: enerzijds de wind die zich niet sterker aanduidde dan windkracht 3-4. Dat had volgens liefhebbers best meer mogen zijn om de krachten te meten. Anderzijds het totaal door de organisatie ingeschatte aantal bezoekers van 100.000. Dat aantal werd bij lange na niet gehaald. (Uitslag dames beloften 1. Fabio Jakobsen en bij de heren elite zonder contract 1. Robin Wennekes).

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding