Afbeelding
Foto: Wim van Vossen Fotografie

Wat ga jij doen na de zomer?

Examenleerlingen van de Prins Maurits kijken vooruit

MIDDELHARNIS - Ook dit jaar verlaat een grote groep leerlingen de Prins Maurits met een diploma op zak. De leerlingen van christelijke scholengemeenschap in Middelharnis vliegen uit naar allerlei vervolgopleidingen. De een zoekt het dicht bij huis, de ander gaat na de zomer op zichzelf wonen. Grote veranderingen in het leven van jonge mensen. Kort na de positieve uitslag maakten we een belronde langs een aantal gelukkigen. Wat gaan zij straks doen na de zomer?

De meeste geslaagden verruilen hun vertrouwde middelbare school voor iets nieuws. Zo stapt Mirjam van de Boogert na zes jaar op het vwo over naar de studie Technische Bestuurskunde aan de TU in Delft. Ze verandert niet alleen van school, maar ook van woonplaats. Is ze toevallig nog op zoek naar een kamer? "Nee," lacht Mirjam, "die heb ik al gevonden, hoor! Ik hoef alleen het huurcontract nog maar te ondertekenen." Colinda Slingerland uit Stellendam is ook al zeker van haar vmbo-diploma. Na de zomer gaat ze naar het Hoornbeeck College in Rotterdam. "Ik wil graag naar een reformatorische school en met de opleiding Sociaal Agogisch Werker kan ik straks alle kanten op in de zorg." Voor het zover is, herkanst Colinda op aanraden van haar mentor het praktijkexamen van het vak Zorg en Welzijn. "Als ik dit keer een 7 haal, kan ik mijn mbo-opleiding op een hoger niveau doen." Dinie Moller Andreassen blijft een stapje dichter bij huis. Dinie rondde haar haar entree-opleiding van het praktijkonderwijs (PrO) af. "Na de zomer begin ik aan de mbo-opleiding Ouderenzorg aan het Albeda College in Middelharnis." De zeventienjarige Dinie deed op het PrO al uitgebreid ervaring op bij verschillende zorginstellingen. "Deze zomer ga ik vakantiewerk doen op mijn oude stageadres: Nieuw Rijsenburgh."

Stapelen

Niet alle leerlingen verlaten na het examen meteen de middelbare school. Een deel kiest ervoor om op te stromen naar een hoger niveau. Neem bijvoorbeeld Floortje van Dongen uit Dirksland: zij slaagde cum laude voor het havo-examen. Op haar cijferlijst staan alleen achten en negens. "Ik had wel een 5 voor mijn rekentoets, hoor," geeft ze eerlijk toe. Na de zomer begint Floortje op het Luzac in Rotterdam om in een jaar ook haar vwo-diploma te halen. Joris Lugtenburg stroomt juist met zijn mavo-diploma door naar het havo. Ook al wist hij dat hij zou slagen, toch was het spannend. "Ik moest gemiddeld een 6,8 hebben voor zes examenvakken," legt Joris uit. Maar met een 7,3 gemiddeld zit hij ruim boven die toelatingseis. "Na de zomer ga ik gewoon verder op de PM." Zowel Joris als Floortje kijken uit naar die verlengde middelbare schooltijd. Floortje zegt: "Nu heb ik nog een jaartje extra om na te denken, want ik kon maar geen leuke hbo-opleiding vinden." Ze gunt zichzelf geen tussenjaar: "Als ik ga reizen kom ik nooit meer terug. Dat weet ik nu al!" Joris denkt in de tussentijd rustig na wat hij na het havo-examen ga doen. "Misschien plak ik het vwo er ook nog aan vast." (Foto: Wim van Vossen Fotografie)