V.l.n.r. Mirian Zimmerman, Joep Luijckx, Mirjam Bentvelzen van KunstPlus en Jaap Reedijk.
V.l.n.r. Mirian Zimmerman, Joep Luijckx, Mirjam Bentvelzen van KunstPlus en Jaap Reedijk. Foto: Kees van Rixoort

'De Kaaiwerker' gekozen

Vervolg van pagina 1

Uit de drie door de bevolking genomineerde ontwerpen maakte een jury vorige week donderdagmiddag een uiteindelijke keuze. De jury bestond uit Tom van Rossum en Harry van Rees namens de gemeente Goeree-Overflakkee, Patty van der Kleij namens de provincie Zuid-Holland, Hans van der Wulp namens de Culturele Raad, Ben Musters namens de Dorpsraad Oude-Tonge, Rinus van Dam namens het Streekmuseum Goeree-Overflakkee en Rinus Groenendaal als onafhankelijk adviseur en kunstenaar.

Mankracht

De keuze viel op De Kaaiwerker van Joep Luijckx, omdat vooral de robuuste verbeelding van mankracht de jury erg aansprak. De kaaiwerker sjouwt met een zware last. Zijn voeten en benen staan, na een dag sjouwen, stevig verankerd op de grond. Het ontwerp is een eerbetoon aan alle kaaiwerkers door de jaren heen, die niet klein te krijgen waren. Opmerkelijk was dat zowel de jury als de publieksvoorkeur uitging naar het ontwerp van Luijckx. De uiteindelijke keuze is gestoeld op een meerderheid van de mensen die hun stem hebben uitgebracht.
Het beeld, dat wordt uitgevoerd in duurzame kunststof en hufterproof is, krijgt naar alle waarschijnlijkheid nog voor het eind van 2016 een plaats aan de haven van Oude-Tonge. De realisatie valt onder de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee.
Alle ontwerpen zijn nog een maand lang te zien in Galerie KunstPlus in Oude-Tonge.