Plan voor impuls havenkanaal Dirksland

DIRKSLAND – Voor veel mensen zijn de haven van Dirksland en het havenkanaal een doorn in het oog. Rommelig, niet uitnodigend, doods. Dat zou zomaar kunnen veranderen, nu de Erfgoedtafel positief is over een nog basaal plan dat moet uitmonden in 'een hersteld en gerevitaliseerd kanaal'. De droom is om dit in 2020 voor elkaar te hebben door het 'terugbrengen van de geschiedenis', het creëren van 'een belevingsplek met sfeer', 'verrassende ontmoetingsplekken' en '(water)recreatie'.

Door Kees van Rixoort

Het havenkanaal van Dirksland is met ruim 5 kilometer het langste havenkanaal op Goeree-Overflakkee. Het kanaal is eeuwen geleden gegraven om de haven bereikbaar te houden. De haven is tot de afsluiting van het Haringvliet gebruikt door beurtschippers en schippers die voor het vervoer van suikerbieten en andere landbouwproducten zorgden. De loswallen zijn er nog, evenals het Sas van Dirksland, een zeesluis die vrij recent is gerestaureerd.

Mogelijk ligt er in 2020 een historisch schip in het havenkanaal van Dirksland: een bezoekerscentrum dat de geschiedenis vertelt. Misschien wel met een terras aan boord. Andere mogelijkheden zijn kunstzinnige uitingen langs de oevers of in het kanaal, het maken van een recreatief tochtje met een kajak of een fluisterboot en het markeren van cultuurhistorische elementen als het bietenplateau en de trambrug. Alles draait om het behouden en beleven van dit bijzondere erfgoed. Het herstellen van de verbinding met het Haringvliet is niet aan de orde.

De Erfgoedtafel, vormgever van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee, besluit later dit jaar hoe het verder gaat met de 'versterkte inzet' van het havenkanaal. De dorpsraad en de bewoners krijgen de gelegenheid om mee te denken.