Het chr. mannenkoor Door Eendracht Verbonden uit Sint-Annaland luisterde de zilveren jubileumviering van Ardi Keukens op, waarbij 800 gasten aanwezig waren.
Het chr. mannenkoor Door Eendracht Verbonden uit Sint-Annaland luisterde de zilveren jubileumviering van Ardi Keukens op, waarbij 800 gasten aanwezig waren. Foto: Adri van der Laan

Zilveren jubileum keukenbedrijf is omzien in grote dankbaarheid

SINT-ANNALAND - Arjan en Dineke van Dijke vierden maandag met familie, personeel en relaties in Sint-Annaland het 25-jarig jubileum van de DB KeukenGroep. Daarvan was Ardi Keukens de eerste loot, maar inmiddels zijn er zeven vestigingen waar keukens en sanitair verkocht worden. Van de 200 personeelsleden werken er 40 in de hoofdvestiging Sint-Annaland. Daar was de jubileumviering ook, die door zo'n 800 mensen werd bijgewoond.

Van Dijke en zijn vrouw Dineke zijn blij verrast door de massale opkomst en kijken terug op een 'fantastische dag'. Na een rondvaart met de Frisia naar Zierikzee en een concert van een Urker ensemble gaat het programma verder in de voormalige constructiehal van Van Beek, die Arjan van Dijke nog maar kort geleden overnam. De enorme ruimte is maandagavond stijlvol uitgedost als een echte evenementenlocatie. Tientallen tafels met aan de ene kant van de zaal de keukens waar het eten voor de gasten vandaan komt. Aan de andere zijde het podium voor alle sprekers. Boven de tafels hangen grote gedrapeerde kroonluchters in de huisstijl van rood, blauw en grijs. Aan de wanden de namen van alle vestigingen en drie grote schermen waar sprekers en zangers voor alle belangstellenden goed te volgen waren.

Mannenkoor

Halverwege de avond ontvouwt zich nog een podium achterin in de hal waar mannenkoor DEV, dat al zeventien jaar door Van Dijke gesponsord wordt, een optreden geeft. Doedelzakspeler Arie van Meerwijck zet de toon met Amazing Grace. Anita Kloet, Esther van Hemert en organist Leen Heijboer ondersteunen het koor instrumentaal. Na enkele liederen en psalmverzen te hebben gezongen, besluit het mannenkoor met het Zeeuws volkslied. Het wordt wel degelijk meegezongen door mensen uit de zaal, maar lang niet iedereen.

De DB-groep zit immers lang niet meer alleen in Zeeland en zo zou een groot deel van de gasten misschien liever een ander hymne aanheffen. De eerste uitbreiding van het concern was de vestiging Arma Keukens in Nunspeet in 1996. Nu in 2016 telt de onderneming inclusief de dependance in Woonboulevard Poortvliet zeven vestigingen. Keuken & Badwereld Poortvliet valt niet onder de commerciƫle formule, maar is wel eigendom van DB KeukenGroep.

Levertijd

Omdat Van Dijke het meeste plezier haalt uit werken met mensen en ook graag nog de handjes laat wapperen, ligt de dagelijkse leiding van Ardi Keukens bij bedrijfsleider Henry Boogaard. Van Dijke vormt samen met zijn zwager Aart de Bruin en financieel directeur Willem van Lit de driekoppige directie van het concern.

De Bruin gaat in gesprek met Jan Meerman, voorzitter van brancheorganisatie InRetail, waarbij 15.000 winkels in de mode- en woonbranche zijn aangesloten. Riekelt Pasterkamp is de hele avond gespreksleider en bevraagt de kandidaten kritisch. Eigenlijk zou Tweede Kamerlid Elbert Dijkgraaf (SGP) langskomen, maar de hoogleraar economie aan de Erasmus universiteit heeft zich ziek gemeld. Diederik van Dijk, Eerste Kamerlid voor de SGP, vervangt Dijkgraaf.

Alle thema's komen voorbij: van de gevolgen van een eventuele Brexit tot de ontwikkelingen in online verkopen. Ook iets concreets als de levertijd van onderdelen komt aan bod. Volgens Aart de Bruin ligt daar voor de DB-groep een verbeterpunt: "We scoren minder goed op de levering van serviceartikelen. Bij kleine beschadigingen duurt het relatief lang voordat ze gerepareerd zijn en dat heeft te maken met onze montagecapaciteit. Daar willen we aan werken."

Ook Meerman vindt dat de levertijd van keukens veel korter moet worden.

Zondagopening

DB is een onderneming met principes. De grootste leidraad is de Bijbel. "Het is mijn vaste overtuiging dat we alles in die 25 jaar van God hebben ontvangen. We zijn er trots op wat er nu allemaal is, maar slaan ons daarvoor niet op de borst'', zegt Arjan van Dijke.

Volgens hem bestaan er geen christelijke bedrijven, maar wel christenen die bedrijven leiden.

Aart de Bruin vraagt Jan Meerman van InRetail om acht te geven aan de 'zorgelijke ontwikkeling' van de toenemende zondagsopening. "Dat is tegen onze principes en berust op de stem van het volk. We weten wat er met het volk van Israƫl is gebeurd toen zij de wil van God negeerden." Meerman reageert dat hij daar persoonlijk niks tegenin kan brengen, maar hij voorziet dat zondag de beste dag wordt voor winkels, omdat de meeste mensen dat willen.

Arjan van Dijke denkt dat de cultuur en identiteit van een bedrijf gehandhaafd blijft als de leiding dat wil. "Als er een kentering plaatsvindt, dan verdwijnt het.''

Komische situaties

De avond is naast de serieuze aangelegenheden ook vol humor in de vorm van de video's met Vliegende Reporter Niels van Oudenaarde uit Sint-Annaland, die als verslaggever personeel en klanten scherpe vragen stelt: "Wordt het nu niet eens tijd voor een nieuwe keuken?" Van Oudenaarde gaat langs bij de eerste klanten toen Arjan en Dineke samen onder de naam Ardi Keukens nog alles zelf deden. "Het begon met deurtjes van keukenkastjes", blijkt uit de video-interviews. De komische situaties doen de gasten in de hal regelmatig in lachen uitbarsten.

Uit een rondgang langs het personeel in Sint-Annaland blijkt dat Van Dijke 's ochtends beter met rust kan worden gelaten. "Hij is vriendelijk en joviaal, maar laat er geen twijfel over bestaan dat hij de baas is." Volgens zijn vrouw Dineke was hij in het begin te sociaal. "Hij sprak soms vier uur lang met personeelsleden. Daar was ik jaloers op.''

Jubileumboek

Bij dit zilveren jubileum ontbraken de cadeaus niet. Leo Verwijs bood namens een dwarsdoorsnede van de medewerkers van alle vestigingen een geheel verzorgd dagje uit aan voor de drie directeuren en hun vrouw. "Vaak worden wij in de watten gelegd bij o.a. de nieuwjaarsreceptie, het jaarlijkse uitstapje, verloving, huwelijk en geboorte. Dat tekent het sociale karakter van DB. ''Negen collega's van Verwijs boden Arjan en Dineke van Dijke, Aart en Marja de Bruin en Willem en Petra van Lit bloemen en streekproducten aan. "Ik hoop dat jullie de kracht, wijsheid en gezondheid van boven mogen ontvangen om onze prachtige onderneming nog lang te besturen'', zei Leo Verwijs.

De 25 jaar was ook vastgelegd in een jubileumboek. "Een megaklus'', zei Arjan van Dijke, die het eerste exemplaar aan zijn vrouw aanbood. Vervolgens ging er een exemplaar naar de eerste medewerker die in 1994 werd aangenomen, Gerhard Bleijenberg, die bedrijfsleider is van Avanti in Kesteren en tevens voorzitter van de ondernemingsraad. Toen was het nog niet voorbij, want Arjan en Dineke moesten het dessertbuffet nog onthullen. De gasten van ver kregen voorrang, want hun bus stond al klaar richting Haarlem, Nunspeet en Rijssen. Ook de koorleden van DEV proefden van al het lekkers en iedereen kon thuis nog nagenieten aan de hand van 235 pagina's in het jubileumboek van de 25-jarige DB KeukenGroep.

(Tekst en foto's met toestemming overgenomen van de Eendrachtbode de Thoolse Courant)

De directie van de DB KeukenGroep - waarvan Ardi Keukens in Sint-Annaland 25 jaar geleden de eerste vestiging was - , reageert verheugd op de cadeaus van de 200 personeelsleden, v.r.n.l. algemeen directeur Arjan van Dijke, commercieel directeur Aart de Bruin en financieel directeur Willem van Lit met hun echtgenote.  (Foto: Eendrachtbode)