Jan de Waard voor het imposante gebouw langs de Langeweg in Middelharnis. Foto: Wim van Vossen Fotografie
Jan de Waard voor het imposante gebouw langs de Langeweg in Middelharnis. Foto: Wim van Vossen Fotografie Foto: Wim van Vossen Fotografie

Rabobank blijft centraal aanwezig in en betrokken bij de eilandsamenleving

GOEREE-OVERFLAKKEE – Jan de Waard (62), directievoorzitter van Rabobank Het Haringvliet, legt 1 augustus zijn functie neer. Er komt dan, na nog enkele taakoverdrachten en afscheidsbijeenkomsten in september, een eind aan een imponerend dienstverband van 41 jaar bij de Rabobank. Dat speelde zich aanvankelijk af bij verschillende Zeeuwse bankvestigingen. In 2006 kwam De Waard naar Goeree-Overflakkee. Hij maakte er een turbulente en enerverende periode mee. Drie eilandbanken, West- en Oostflakkee en Middelharnis, fuseerden in 2008 tot één Rabobank Goeree-Overflakkee. Onder zijn inspirerende leiding positioneerde de Rabobank zich stevig betrokken in de eilandelijke samenleving. Niemand kon destijds vermoeden dat zich in 2015 een volgende fusie zou voltrekken. De Rabobank Goeree-Overflakkee ging samen met 'de buren' in Hoeksche Waard op in de Rabobank Het Haringvliet. Met de hoofdzetel in Heinenoord.

Door Jaap Ruizeveld

Bijna aan het eind van zijn boeiende carrière blikt Jan de Waard terug. "Dat doe ik met grote dankbaarheid. Ook met veel genoegen als ik de hartelijke collegiale contacten voor de geest haal. De gedreven inzet van al onze medewerkers. Een fantastisch team. Met zijn allen hebben we de Rabobank daar geplaatst waar de bank hoort te staan. Invulling geven aan één van de meest belangrijke kernwaarden van onze bank, die is gestoeld op aanwezigheid in het werkgebied", zegt De Waard. Hij begrijpt dat mensen na de recente fusie zich hebben afgevraagd: "Blijft het allemaal zoals het nu is?" Daarbij opmerkend: Jullie zijn ook nog maar kort gehuisvest in een nieuw complex aan de Rottenburgseweg in Middelharnis. De scheidende directievoorzitter wil graag verduidelijking geven.

Niet voorzien

"Nee, ik had deze ontwikkeling niet voorzien. Het was ook voor mij verrassend. Zes weken nadat wij ons nieuwe kantoor in gebruik hadden genomen, kwam er 'uit Utrecht' (Rabobank Nederland) het verzoek om eens na te denken over een verdergaande banksamenwerking. De reden was dat men naar een minimum grootte wilde. Onze Rabobank op Goeree-Overflakkee floreerde, maar wij zaten net onder de gestelde limiet. Wij waren de grootste van de kleintjes, om het helder aan te geven. Wij moesten dus inhoud geven aan het verzoek. Daarbij hebben wij ons echt flink achter de oren gekrabd", geeft De Waard aan. "Ga maar na. We waren voor de mensen, de bedrijven en instellingen, kortom de samenleving, een fijne en betrouwbare bank. Er werd met veel elan gewerkt en onze activiteiten gingen bovendien vrij gelijk op met de ontwikkelingen van de nieuwe gemeente Goeree-Overflakkee. Ik had en heb een prima gevoel bij deze bank. Echt naar mijn zin. Dan denk je weleens: Hier wil ik mijn pensioen wel halen. Toen de boodschap uit Utrecht kwam, moest ik even slikken".

Geen vervolgstap

Als directie en Raad van Commissarissen hebben we onderzocht met welke bank wij het beste zouden kunnen samenwerken. Gekeken is naar Zeeland, West-Brabant en ook naar Voorne-Putten. Het zouden niet de meest geschikte partners kunnen zijn, was de eindconclusie. Rabobank Hoeksche Waard, logistiek vrij dicht bij onze bank Goeree-Overflakkee, paste. Er zijn overeenkomsten. Beiden vanuit (oorspronkelijk) agrarische gebieden opererend. De bank in de Hoeksche Waard is wel iets groter dan de onze." Op een interruptievraag of het juist is dat Voorne-Putten zich toch bij de fusiebank Het Haringvliet zou gaan aansluiten, zegt De Waard: "Rabobank Nederland heeft die mogelijkheid voor een toekomstige samenwerking, wellicht op termijn, gesuggereerd. Maar hierover geen onduidelijkheid. Nog onlangs (dit jaar) hebben wij gezegd dat die stap geen toegevoegde waarde brengt. Dat gaan we dus niet doen. Over dat aspect gaan we nog zelf. Bovendien, groter worden is op dit moment voor de Rabobank niet meer zo aan de orde. Je werkt nu onder één bankvergunning. Vroeger had elke bank zijn eigen bankvergunning. Een eigen controleapparaat. De regelgeving is door de financiële crisis steeds sterker geworden en dat maakte het voor lokale banken steeds moeilijker om 'ín de benen' te blijven. De stap naar één bank is dan logisch en dat betekent fuseren. Jan de Waard gaat overigens niet voorbij aan de nationale en internationale ontwikkelingen die zich al geruime tijd in de bankwereld afspelen. Banken ontkomen ook niet aan bezuinigingen/reorganisatieronden. Ook wij hebben daar, in personeelsformatie, mee te maken, zegt hij.

Brede bank

Het gaat er om hoe dit kan worden ingevuld. Waarop kunnen bedrijven en particulieren bij ons rekenen? Daarom duidelijkheid. Het kantoor aan de Rottenburgseweg blijft de uitvalbasis. Dat verandert niet. Een deel van onze medewerkers is overgeplaatst naar Heinenoord. Dat zijn ondersteunende diensten. Ook de directie en de secretariaten zijn daar gehuisvest. De adviseurs vindt je in Middelharnis. Evenals de telefonie en het e-mailverkeer. PR is een sterke kant van de Rabobank. Het echt aanwezig zijn in de streek. Dat willen we op Goeree-Overflakkee zo houden. Wij zijn nog steeds de brede bank die op allerlei financiële terreinen onze diensten verleent. Wij zijn ook de partij die het eiland - nagenoeg - van alle geldautomaten voorziet. Klant of geen klant, je kunt van onze automaten gebruik maken. Wij weten dat dit punt gevoelig is als er een wijziging moet worden aangebracht. Maar wij doen onze uiterste best om deze voorzieningen in stand te houden en als dat niet lukt onder te brengen bij een supermarkt of winkel", zegt De Waard. Naast Middelharnis blijven er op het eiland vestigingen in Ouddorp en Oude-Tonge. In welke vorm dat in de toekomst zal zijn is nu niet aan te geven. Wij houden er contactpunten. Oriënteren ons in Ouddorp op een nieuwe locatiemogelijkheid. Nee, wij gaan niet weg uit de eilandbadplaats. In Oude-Tonge is gebleken dat onze automaatvoorziening voor ieder in deze kern goed bereikbaar is. Dus zo'n locatie moet je dan niet veranderen.

Ledenraad

Slotvraag over de ledenraad. Hebben de leden iets te vertellen? Jan de Waard: "Uit contacten is gebleken, zeker na de recente fusie en de maatregelen vanuit Rabobank Nederland, dat leden het idee hadden dat er minder naar hun adviezen zou worden geluisterd Kijk, er is een verschil tussen zeggenschap en invloed hebben. De ledenraad heeft veel invloed Als directie zou je wel erg dom zijn als je de adviezen/suggesties niet serieus zou nemen. Want de leden zijn immers de voelsprieten in de samenleving en dat zijn onze klanten. Laat ik een voorbeeld geven. Een heel belangrijke insteek was de zorg die de cliëntenraad uitte omtrent dienstverlening aan onze ouderen. Na het sluiten van kantoren moest er iets 'bedacht' worden om de senioren/ouderen toch goed en direct te kunnen blijven adviseren en bedienen. Daarvoor zijn toen functies gecreëerd en ingevuld. Uit reacties blijkt dat dit niet alleen hier op het eiland prima werkt - en wordt gewaardeerd- , maar dat landelijk al 15 banken deze ouderenservice inmiddels hebben overgenomen. Rabobank Nederland heeft het als voorbeeld gesteld. Ook kan ik afrondend noemen de toewijzing/verdeling van gelden uit het Coop-Dividend-budget. Aanvragen voor support komen van verenigingen en instellingen en worden besproken door 4 leden uit de ledenraad, 2 personeelsleden, dat alles onder leiding van de directievoorzitter. Het is één van de uitingen van lokale, eilandelijke betrokkenheid van de bank die in alle geledingen van onze dienstverlening blijkt uit korte, directe lijnen naar de samenleving.