Johan Hoek ontvangt de bloemen namens de gemeente, overhandigd door marktmeester Jan van Nimwegen.
Johan Hoek ontvangt de bloemen namens de gemeente, overhandigd door marktmeester Jan van Nimwegen. Foto: Adri van der Laan

Jubileum Travelman op Sommelsdijkse markt

SOMMELSDIJK – Voor Johan Hoek van Travelman, die wekelijks de Sommelsdijkse weekmarkt bezoekt, had de gemeente Goeree-Overflakkee woensdag een presentje. Marktmeester Jan van Nimwegen bood hem namens de gemeente bloemen aan.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Johan Hoek werd in het zonnetje gezet omdat zijn organisatie al 25 jaar een marktkraam op de Sommelsdijkse Voorstraat heeft. Een kwart eeuw geleden was Johan zelf nog niet in de kraam met lederwaren aanwezig. "Maar toch kom ik hier al ongeveer 17 jaar", vertelt de marktkoopman, die uitlegt dat Travelman eerst onder een andere naam handel dreef.

Hij heeft in de afgelopen jaren natuurlijk heel veel zien veranderen op de markt. Zijn assortiment en ook dat van zijn collega's op de markt is niet zoveel veranderd. Wel is er vooral de laatste tijd veel verloop. Sommige kramen wisselen tegenwoordig vaker van gebruiker. Dit in tegenstelling tot vroeger, toen, volgens Johan Hoek, de marktmensen een soort familie waren. "Je kende elkaar al jaren en leefde met elkaar mee. Dat gaf toch een band en gezelligheid".
Verder is natuurlijk ook het koopgedrag in de afgelopen kwarteeuw veranderd. Want de concurrentie van de verkoop via internet is ook de markt niet voorbijgaan. Toch vindt Hoek dat er een kentering komt en dat meer mensen toch weer de voorkeur gaan geven aan de verkoop 'aan de kraam'. Men krijgt dan toch meer informatie en het persoonlijk contact en service doet ook veel.

Volgens marktmeester Jan van Nimwegen stijgt het aantal bezoekers aan de weekmarkt weer. Hij doet er alles aan om ook publiekstrekkers naar de markt te halen en dat is hem gelukt. "Hierdoor komen mensen die nog maar weinig op de markt kwamen nu weer regelmatig langs en dan worden ook de andere kramen bezocht". Van Nimwegen is dan ook niet pessimistisch over het voortbestaan van de markt. Het is al jaren een traditie en de mensen blijven komen. Het marktpubliek op het eiland koopt volgens Jan graag bij een vertrouwd adres. En daarom vindt hij het heel goed dat er een aantal kramen is waarvan de uitbaters al jarenlang op de markt staan. Eén van hen is Travelman en binnenkort viert één van de collega's op de markt zelfs een veertigjarig jubileum.