Afbeelding
Foto: Kees van Rixoort

Ook bij Ouddorp paling uitgezet

Vervolg van pagina 1

De 450.000 jonge palingen die vrijdag met behulp van de Bru 20 van schipper Jaap Muller zijn uitgezet in de Grevelingen, zijn zogenaamde pootalen. Ze zijn hun leven als glasaal begonnen in de Sargassozee (Bermudadriehoek) en hebben een tocht van ongeveer 6.000 kilometer naar de Europese kust achter de rug. Daar, waar ze dus niet verder kunnen omdat veel kusten afgesloten zijn, zijn ze opgevist. Vervolgens zijn de jonge palingen naar een kwekerij in Brabant gebracht, waar ze enkele maanden groter en sterker zijn geworden.

Vanuit Brabant kwam een vrachtwagen vol van deze aal vrijdagmorgen aan in de haven van Bruinisse. Daar volgde eerst het tellen, wegen en beoordelen van de visjes. Daarna werden ze aan boord van de Bru 20 gebracht, die vervolgens het ruime sop koos. De zoon van schipper Muller kieperde de alen midden op de Grevelingen overboord. Wat de meeuwen algauw in de gaten hadden…
Wanneer de alen tot volwassen palingen zijn uitgegroeid, zogenoemde schieralen, kunnen ze vanuit de Grevelingen vrijuit via de zee naar de Atlantische Oceaan zwemmen. In de Sargassozee, waar ze hun leven ooit begonnen, zorgen ze dan voor nageslacht.

OD 14 en OD 16

Het uitzetten van de paling is in handen van het ministerie van Economische Zaken. Voor de aankoop van glas- en pootaal is steun verleend vanuit het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij. Ook het Paling Fonds zorgt voor financiering. De coördinatie van het uitzetten is een taak van Stichting Dupan (Duurzame Palingsector Nederland). In deze stichting werken palingkwekers, palingvissers en palinghandelaren samen om het herstel van de palingstand in Nederland te bevorderen. Vrijdagmiddag volgde vanuit de haven van Ouddorp de uitzet van nog een hoeveelheid pootaal. Hier gebeurde dat met behulp van de OD 14 en OD 16.