Afbeelding
Foto: Hans Villerius

Eerste vaatje haring Goeree-Overflakkee voor 7.000 euro onder de hamer

Kiwanis Haringevent brengt € 20.675 op voor het goede doel

MELISSANT – Er is weer Hollandse Nieuwe, en dat betekende voor Kiwanis Goeree-Overflakkee dat het weer tijd was voor haar jaarlijkse Haringevent. Hét netwerkevent van Goeree-Overflakkee, zoals de serviceclub het zelf noemt. Vorige week donderdag 16 juni werd het gehouden, ditmaal in restaurant 'Zoet of Zout' bij de Haringvlietsluizen te Stellendam.

Tekst en foto's: Hans Villerius

Hier waren weer rond de 200 gasten aanwezig die, na het betalen van € 45 inschrijfgeld, zich het warm- en koud buffet heerlijk lieten smaken dat het restaurant serveerde, maar natuurlijk ook de nieuwe haring, die gesponsord werd door Visspecialist Hameeteman te Ouddorp. Daarnaast was er de inmiddels traditionele Amerikaanse veiling, waarbij diverse aantrekkelijke producten of diensten onder de hamer gingen. Dit alles, gecompleteerd met financiële bijdragen van diverse sponsoren, bestemd voor het eigenlijke goede doel: een bijdrage leveren aan het welzijn van kinderen. Want dáár zet Kiwanis zich voor in. En de afdeling Goeree-Overflakkee richt zich daarbij natuurlijk primair op kinderen van het eiland.

Goed doel

Jaarlijks is een goed doel aan het Haringevent verbonden. Vorig jaar was de inrichting van een speciale kinderbehandelkamer op de Spoedeisende Hulp in het Dirkslandse ziekenhuis de bestemming van de opbrengst van het Haringevent. En namens het ziekenhuis kwam afgelopen donderdagavond Esther Borsten Kiwanis bedanken voor het moois dat inmiddels met het ontvangen geld gerealiseerd kon worden.
Dit jaar was KINDEREN in beweging.NU op Goeree-Overflakkee het goede doel. Bij Kiwanis is het idee ontstaan om alle 32 basisscholen op het eiland te faciliteren op het gebied van sport en beweging en wil daarom deze scholen in ca. twee jaar tijd voorzien van een speelattribuut. Dit via de organisatie KINDEREN in beweging.NU.

Veiling

Aangezien met het mooie voornemen van Kiwanis Goeree-Overflakkee best een flink bedrag gemoeid is, probeert de serviceclub in te zetten op gebruikmaking van fondsen die de gemeente en Kiwanis International hiervoor beschikbaar hebben. Maar om alvast te werken aan een mooi startbedrag werd donderdagavond weer de Amerikaanse veiling gehouden, inmiddels ook traditiegetrouw onder de bruisende leiding van veilingmeester Fred Götzenberger.
Hét hamerstuk van de avond was het eerste vaatje haring dat vlak voordat de veiling van start ging dichtbij het restaurant aan land werd gebracht met behulp van twee reddingboten. Maar ook diverse andere kavels werden geveild, die ingebracht werden door regionale ondernemers. Zoals een viergangendiner voor vier personen, een exclusieve whisky, een merkzonnebril, een maatkostuum, een schoonheidsbehandeling, een Big Green Egg, een lederen merkhandtas, een racefiets met fietstenue, en een lang weekend/midweek voor tien personen in een luxe bungalow in Limburg.

Kavels

Startprijzen werden soms tot grote hoogte opgedreven. Zoals de fles whisky die voor € 50 de veiling in ging maar uiteindelijk voor € 1.250 afgehamerd werd. Of het maatkostuum, waarvoor na een start van € 200 en een moeizaam veilingmoment rond de € 650 ten slotte niet minder dan € 4.050 werd geboden. Opmerkelijk genoeg bleek voor de Trek Racefiets, met een startbedrag van € 250, aanvankelijk geen belangstelling te bestaan. Pas nadat later op de avond de fiets voor een tweede maal in de veiling werd gezet, ging 'ie voor € 1.850 weg. Ook voor de Big Green Egg kwam de veiling maar moeilijk op gang en werd overwogen het item uit de veiling te halen. Maar na een stroef begin zette het hoogste bod toch een bedrag neer van € 4.020.
In de tussentijd kon iedereen zich vergewissen van de uitstekende kwaliteit van de nieuwe haring. Het haringhappen was voor de liefhebbers dan ook een aangename bezigheid. En passant kon haringjenever worden geproefd.
Als laatste ging het haringvaatje onder de hamer. De veiling hiervan zette in met een bedrag van € 500, maar mondde uit – ondanks ook hier weer een 'dood punt' rond de vijftienhonderd euro – in € 7.000. Een topopbrengst, die twee mille meer bedraagt dan vorig jaar. Winnaar van het vaatje haring is Sjaak Melissant van Axxi Auto te Dirksland, die ook hoofdsponsor is van het Kiwanis Haringevent.

Totaalopbrengst

Aan het eind van de avond – toen alle items waren geveild en nadat enig rekenwerk was verricht – kon de totale opbrengst van Haringevent 2016 worden bekendgemaakt. Niet minder dan € 20.675 bleek aan KINDEREN in beweging.NU te kunnen worden gedoneerd. Namens Kiwanis Goeree-Overflakkee overhandigde voorzitter Henk Kattestaart een grote cheque ter waarde van dit bedrag aan de stichting. Het begin van een tweejarig project, waarvoor de komende jaren de opbrengsten van álle activiteiten van Kiwanis Goeree-Overflakkee bestemd zullen worden.
Voor dit initiatief sprak wethouder Gerrit de Jong deze avond namens de gemeente woorden van grote waardering uit "Als gemeente stimuleren wij graag dit soort initiatieven vanuit de samenleving. De jeugd is de toekomst. Kiwanis begrijpt dat en daar denken wij graag in mee!" De wethouder sloot zijn toespraak af met een donatie van tweehonderd euro. Natuurlijk, ook voor het goede doel.

Afbeelding