Afbeelding
Foto: Klazina Tanis

Zomerseizoen Diektuun geopend

MIDDELHARNIS – De prachtige moestuin achter het Diekhuus ligt er in volle glorie bij. Van sommige planten kan al geoogst worden, anderen staan mooi in bloei. Reden genoeg voor de medewerkers en vrijwilligers, die er bijna dagelijks aan het werk zijn, om het nieuwe zomerseizoen feestelijk te openen. Dit gebeurde vorige week woensdag. Maar er was nog een reden voor een feestje. Afgelopen winter werd een oude kas gedoneerd en die is inmiddels tot in de puntjes opgeknapt en ter plekke opgebouwd. Ook deze werd woensdagmiddag officieel geopend.

Door Mirjam Terhoeve

Onder een heerlijk zonnetje en in een gemoedelijke sfeer waren alle betrokkenen bijeengekomen voor de feestelijke gebeurtenissen. De BBQ stond aan en er klonk vrolijk tromgeroffel. Vrijwilliger Tim Grinwis luidde het nieuwe zomerseizoen in. "Het is bijna zonnewende", sprak hij, "oftewel de langste dag en dat zien wij als een mooie gelegenheid om het nieuwe seizoen te openen". Grinwis prees vooral de inzet van de medewerkers, die de oude kas nieuw leven hadden ingeblazen. "Vorig jaar was het één bonk schroot en kijk eens, wat het is geworden. Een prachtige kas met zelfs een beregeningssysteem erin verwerkt. Alle lof aan de jongens, die hier heel hard aan gewerkt hebben en desondanks altijd weer lachend naar huis gingen". Hierna nodigde hij Tim en Thomas uit om namens de medewerkers symbolisch het lint van de kas door te knippen.

Afscheid nemen

Toch was het niet alleen maar vreugde deze middag, want tot spijt van vele medewerkers en vrijwilligers werd er ook afscheid genomen van initiatiefnemer en motivator Arie-Jan Prins. Arie-Jan nam ruim vier jaar geleden het initiatief tot het oprichten van de Diektuun, wat een samenwerkingsproject is van Pameijer en de Stichting ZIJN. Nu zijn taak is voltooid, start hij met een nieuw project op het eiland. Als dank voor zijn inzet mocht hij een prachtig schilderij van Jaap Reedijk in ontvangst nemen. Een gebaar, waarvan hij duidelijk erg onder de indruk was.

Voor de voedselbank

Toch is hij vooral blij dat het project zo goed is geslaagd en dat het wordt voortgezet. "De Diektuun kent eigenlijk alleen maar winnaars", vertelt hij. "Er zijn heel veel mensen en instanties bij betrokken. Zo is het een mooie dagbesteding voor mensen van Pameijer, die moeite hebben om op de reguliere arbeidsmarkt mee te kunnen. Deze kwetsbare groep mensen kan hier niet alleen werkervaring opdoen, maar ook leren ze om verantwoording te nemen en zichzelf te ontplooien. En dat alles op een veilige werkplek. Bovendien heeft de Diektuun een open karakter, het staat middenin de maatschappij. Immers, niet alleen Pameijer is hierbij betrokken, maar de Diektuun wordt ook bezocht door buurtbewoners, leerlingen van basisschool Groen van Prinsterer, Stichting ZIJN en 'Goed voor Goed'. Daarbij kweken mensen van Zuidwester de plantjes op, zodat die meteen de grond in kunnen en de oogst is weer voor de Voedselbank. Zo zie je maar, dat heel veel mensen plezier kunnen hebben en samenkomen binnen zo'n relatief klein project. Ik ben dan ook erg blij dat het allemaal gelukt is, want uiteraard is er in het begin, zoals bij alles, wat sceptisch tegenaan gekeken".
"Wat ik vooral leuk vind, is dat de hele tuin met een gesloten beurs is ontstaan", zegt Arie-Jan tot slot. "De kas is geschonken door mensen die ervan af wilden. We kregen oud gereedschap van 'Goed voor Goed', wat we vervolgens hebben opgeknapt. Er werden door particulieren straatstenen geschonken, waarmee een mooi levensgroot dambord is gemaakt, enzovoort. Op deze manier zijn mooie samenwerkingen ontstaan, maar vooral ook heel veel fijne vriendschappen en daarom ben ik blij dat het door zal gaan. Zeker met de hulp van Henk Ariese en Tim Grinwis, zal het helemaal goedkomen. En ikzelf zal beslist nog regelmatig even langsgaan om een kijkje te nemen".
De Diektuun is geopend voor bezoekers op maandag, woensdag en donderdag. Meer informatie is te vinden op de Facebookpagina van de Diektuun.

Afbeelding