Parkmanager Roland Hoogwerf, relaxen in de buitenruimte.
Parkmanager Roland Hoogwerf, relaxen in de buitenruimte. Foto: Wim van Vossen

RCN Toppershoedje heeft metamorfose ondergaan

OUDDORP - Zaterdag 25 juni voegt RCN Toppershoedje, het recreatiepark aan de Strandweg in Ouddorp, een aantrekkelijke nieuwe voorziening toe aan haar al inspirerend toeristisch-recreatief complex. Er is de afgelopen maanden, op een deel van het terrein, hard gewerkt aan een metamorfose. Het oude sportveld maakte plaats voor de vestiging van 10 Ouddorpse Duinlodges. Er kwam een nieuw groepskampeerterrein en er is een nieuwe sportveldaccommodatie gerealiseerd. Roland Hoogwerf (27), parkmanager RCN Toppershoedje en zijn team medewerkers zijn bijzonder trots op deze extra faciliteiten.

Door Jaap Ruizeveld

Roland werkt al 10 jaar op RCN Toppershoedje. De laatste 2 jaar als parkmanager. 'Van snackbarmedewerker tot nu deze functie', geeft hij lachend aan. Enthousiast vertelt hij over de talrijke voorzieningen die het Ouddorpse park de toerist en recreant te bieden heeft. Gericht ook over de kernwaarden en de visie, het maatschappelijk verantwoord bezig zijn dat de enige aandeelhouder van RCN (Recreatie Centra Nederland), de keten waaronder Toppershoedje valt, hanteert. Dat is de Stichting Interkerkelijk Oriëntatie Centrum (SIOC). Deze stichting besteedt jaarlijks een flink deel van de winst aan liefdadigheidsprojecten, goede doelen en jeugdwerk. Zoals het mogelijk maken van vakanties voor groepen voor wie dit niet vanzelfsprekend is. Ook voor kinderen in achterstandssituaties en voor mensen die afhankelijk zijn van zorgverlening. Of voor hen die begeleiding nodig hebben.

Niemand uitsluiten

RCN is ontstaan vanuit de Nederlands Hervormde Kerk met SIOC als aandeelhouder. RCN en de Protestantse Stichting Diaconaal Vakantiewerk hebben de krachten gebundeld in een uniek samenwerkingsproject; 'Vakantie vier je samen, niemand uitgesloten'. Eén van de kernwaarden van RCN is "Goed zijn voor elkaar". RCN biedt periodiek honderd gezinnen met een inkomen op bijstandsniveau een gratis vakantie aan op een van haar vakantieparken in Nederland, zo ook in Ouddorp. Via de diaconie van de kerken kan men zich hiervoor aanmelden.

Speciale diensten

Maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt, zoals gemeld, een belangrijke plaats in bij RCN. De organisatie hecht daar veel waarde aan. Dit vertaalt zich onder meer in duurzaam ondernemen. Alle RCN-parken in Nederland en Frankrijk houden op zondagmorgen in het hoogseizoen speciale kerkdiensten. Deze zijn eenvoudig, laagdrempelig en geschikt voor alle leeftijden. Na afloop is er gelegenheid om na te praten onder genot van koffie, thee of limonade. Een commissie op het park draagt zorg voor de organisatie. Voor een voorganger/ziekenhuispredikant of bijvoorbeeld een pastoraal werker. De samenkomsten (voor Toppershoedje in Ouddorp) staan wekelijks vermeld in de rubriek Kerk en Geloof in de vrijdageditie van Eilanden Nieuws.

Kamperen

"Met onze uitbreiding op RCN Toppershoedje - met o.a. de Duinlodges en het nieuwe groepskampeerterrein - spelen wij in op de actuele, steeds wisselende vraag van toeristen en recreanten", zegt Roland Hoogwerf. "Wij blijven investeren en vernieuwen. Het brengt kwaliteitsverbetering en beantwoordt aan de wensen van de consument naar toeristische accommodaties. Wij verliezen daarbij beslist niet de aandacht voor kampeerfaciliteiten die het vakantie vieren, het samen recreëren (juist als gezin of groep) in het verleden zo aantrekkelijk maakten. Het kamperen, het nostalgische (ouderwetse) kamperen, dat willen wij terughalen. Daar met uitbreiding van objecten mogelijkheden voor scheppen".

Breed scala

RCN-park Toppershoedje in Ouddorp biedt een breed scala aan faciliteiten, vertelt Ronald Hoogwerf. Van stacaravans, toeristische plekken voor kamperen, kampeerchalets, bungalows, terreinruimte voor vaste gasten 'jaarplaatsen' en appartementen. En nu de uitbreiding met de Duinlodges. De parkmanager en zijn, in het hoogseizoen rond de 20 medewerkers, staan publieksvriendelijk klaar om de gasten te ontvangen en te faciliteren. Op het park vindt men de receptie/incheckbalie, een restaurant met snackbar en ook een recreatiezaal met bar (De Topper) die voor activiteiten kan worden gehuurd.

Kort verblijf

Over belangstelling is niet te klagen. Landgenoten, eilanders, veel Duitse gasten en een toenemend aantal Belgen en Engelsen weten ons te vinden. Afgelopen weekeind bijvoorbeeld was er al geen plek meer te huur op RCN-Toppershoedje. "Wij zien een toenemende vraag naar nieuwe verhuurobjecten. Wat wellicht het meest in het oog springt is ook de hernieuwde interesse voor het kamperen, al dan niet met een vouwwagen of camper. Een trend is ook een midweek of weekeindverblijf. Vooral gericht op bungalows en op het kamperen. De last minutes. Mensen die 2 tot 3 dagen komen en dan vertrekken".

Relaxt buitenleven                                                                                                                        

"Met de 10 Duinlodges hebben we eigenlijk een Ouddorpse stijl doorgetrokken. Een aantrekkelijke voorziening, luxe inrichting, comfortabel. Waar het relaxte buitenleven centraal staat. Deze voorziening past ook in de zogenaamde seizoenverlenging die al enkele jaren duidelijk zichtbaar is. RCN Toppershoedje biedt een mix van kamperen en verhuur van accommodaties. Kwaliteit. Het is - zo denken wij - een goede formule. Voor iedere doelgroep is er een betaalbaar object. Een kampeerplaats kost 30 euro per nacht, exclusief de toeristenbelasting. Huurprijzen van bungalows enz. kan men opvragen. "Nog niet iedereen kent ons park", besluit Ronald Hoogwerf. "Daarom iedereen is van harte welkom. Bezoek ons restaurant en/of de receptiebalie. Drink een consumptie op het terras en bekijk onze voorzieningen".

De laatste hand wordt gelegd aan het project Duinlodges.