Afbeelding
Foto: Kees van Rixoort

450.000 palingen in Grevelingen losgelaten

GOEREE-OVERFLAKKEE – Tientallen meeuwen en een enkele aalscholver kregen vrijdagochtend 17 juni op de Grevelingen een heerlijke lunch voorgeschoteld. Het was niet de bedoeling, want de jonge palingen waren niet te water gelaten om als vogelvoer te dienen, maar om de palingstand te verbeteren. Wat de vogels als delicatesse uit het water haalden was echter maar een klein percentage van de enorme hoeveelheid losgelaten palingen: 450.000 in totaal.

Door Kees van Rixoort

De palingstand kan wel een oppepper gebruiken. Door verschillende oorzaken is het aantal palingen de laatste decennia teruggelopen. Bijvoorbeeld door de aalscholver, die een kilo vis per dag naar binnen werkt. Vervuiling, door onder andere dioxines, is ook een oorzaak van de verminderde populatie. Daarnaast kunnen veranderingen in de natuur en het klimaat een rol spelen. Maar de belangrijkste oorzaak is dat de kusten op grote schaal gesloten zijn. De oudere paling kan de zee niet op en de jongere paling kan door de kustbarrières de binnenwateren niet bereiken. De migratie, die in het leven van de paling zo'n belangrijke rol speelt, is dus verstoord.
In Europees verband is afgesproken om daar wat aan te doen en de palingstand te verbeteren. Landen hebben de verplichting om met enige regelmaat jonge aal uit te zetten in zoet water. In Nederland gebeurt dat in de Grevelingen, maar ook in de Friese meren, de randmeren bij Flevoland, het Markermeer, het Veerse Meer, de Braakman en de Otheense Kreek. En het werkt. Vanaf 2010 laat de aankomst van jonge palingen aan de Europese kusten een duidelijke stijging zien. Ook in het seizoen 2015-2016 zijn ze weer in grote aantallen aangetroffen.

Lees verder op pagina 3

Afbeelding
Afbeelding