Het plaatsen van de dranghekken is in volle gang. Uiterst rechts: Arie Reedijk, tweede van links: Elija Belan.
Het plaatsen van de dranghekken is in volle gang. Uiterst rechts: Arie Reedijk, tweede van links: Elija Belan. Foto:

"Een geweldige klus"

Dranghekken plaatsen voor het NK Wielrennen

OUDE-TONGE – Normaal is Adri Reedijk druk bezig met het inpakken van rollen supertape, of tape dat schilders gebruiken. Maar nu plaatst de werknemer van Webego dranghekken in Oude-Tonge. "Een geweldige klus. Een mooie uitdaging", vindt hij. Samen met twee andere WSW'ers en een WWB'er is hij in de weer voor DeltaRent, dat in opdracht van de Stichting NK Wielrennen 2016 Goeree-Overflakkee hekwerken verhuurt en plaatst.

Door Kees van Rixoort

"Ik heb zelf het initiatief genomen om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in te schakelen voor deze klus", zegt Jan de Graaf, directeur van DeltaRent en lid van de Raad van Toezicht van Webego. "We verhuren onder andere alle hekken, stroom, tafels en stoelen voor dit evenement. Ik dacht: laten we voor het plaatsen mensen van Webego inschakelen. Zo betrekken we ze erbij en laten we ze werkervaring opdoen. Ze lopen hier rond in een shirt van DeltaRent en hebben het gevoel er helemaal bij te horen. Waarom ik dit doe? Omdat ik me als ondernemer verantwoordelijk voel. Dit is maatschappelijk verantwoord ondernemen, daar staan wij open voor. We hebben ook twee vaste medewerkers in de vorm van begeleid werken in dienst. Die draaien heel goed mee." DeltaRent verhuurt bijvoorbeeld verlichting, generatoren, compressoren, gereedschappen, tafels en stoelen aan particulieren, (industriële) bedrijven en evenementen.
Een dag voor de NK, vrijdag 17 juni, zijn ongeveer twaalf man van DeltaRent bezig met het opbouwen en plaatsen in Oude-Tonge. Daarna verplaatst het circus zich deze week naar Middelharnis en daarna naar de Brouwersdam, waar op 25 juni de laatste dag van de NK is. Voor DeltaRent is het na de opening in Oude-Tonge een kwestie van een paar keer afbreken, verplaatsen en weer opbouwen. Een grote logistieke operatie, waarvoor het verhuurbedrijf in Oude-Tonge drie vrachtwagens inzet.

Bakkie doen

Adri Reedijk en zijn maten – "een gezellig cluppie" – gaan zo een bakkie doen. Even uitrusten van het werk. Ja, het is best zwaar, dat sjouwen met die hekken. "Maar we liggen goed op schema." De WWB'er Eiija Belan, die via de gemeente bij deze klus is terechtgekomen, is ook positief over het werk waar hij mee bezig is. De vluchteling uit Kirgistan woont inmiddels vijf jaar in Nederland. Hij vertelt in goed Nederlands dat hij ook vrijwilligerswerk doet in Nieuw Rijsenburgh. Wat hij van het plaatsen van dranghekken voor de NK vindt? "Leuk."

WSW staat voor Wet Sociale Werkvoorziening, WWB voor Wet Werk en Bijstand.