Corrie de Wolf (l.) en Ineke Beukers showen 'hun' bamboe fiets, die momenteel in de Wereldwinkel te zien en te koop is. Foto: Hans Villerius
Corrie de Wolf (l.) en Ineke Beukers showen 'hun' bamboe fiets, die momenteel in de Wereldwinkel te zien en te koop is. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Bamboe fiets trekt aandacht op D'n Diek!

MIDDELHARNIS – Heel wat mensen die langs de etalageruit van de Wereldwinkel in Middelharnis lopen en van plan waren gewoon voorbij te stappen, blijven momenteel plotseling staan, of doen zelfs een paar passen terug om toch even goed te kijken… Ja, inderdaad: een bamboe racefiets! Nooit eerder gezien…En hij is nog te koop ook!

Door Hans Villerius

In het kader van het NK Wielrennen op Goeree-Overflakkee had Ondernemersvereniging Middelharnis gevraagd of de winkeliers op D'n Diek hun etalages wilden voorzien van een NK gerelateerde aankleding. Het bestuur van de Wereldwinkel wist dat er in Leiden een ondernemer is die bamboefietsen vervaardigt en zou het een uitstekend idee vinden om zo'n fiets in de etalage te zetten. En dat kregen ze voor elkaar. Omdat de Leidenaar momenteel met een schouderblessure kampt, vond hij het prima als zijn bamboe privé-fiets tijdelijk de winkelpui van Middelharnis' Wereldwinkel zou sieren. Zodoende staat 'ie daar nu. En hij is nog mooi ook. Een bijzondere en zelfs charmante verschijning, zo'n bamboe tweewieler. Nee, niet de hele fiets is van bamboe maar alleen het frame, dat volgens de website van de Leidse fietsenbouwer door het gebruikte bamboe niet alleen stijf is, maar zelfs ook sterker dan staal. Bamboe is het natuurlijke carbon, zo meldt de site, ze kunnen beslist tegen een stootje en door de dempende eigenschappen van bamboe rijden deze fietsen – die bovendien vederlicht zijn – heerlijk comfortabel. Ook diverse fietsaccessoires, zoals helmen en bagagedragers, zijn in bamboe verkrijgbaar. De frames worden in Ghana en Oeganda handgemaakt, terwijl de fietsen in Leiden worden afgemonteerd met kwaliteitsonderdelen en roestvrijstalen montagemiddelen. "Het is de enige eerlijke fiets van Nederland", zeggen Corrie de Wolf en Ineke Beukers, die beide al jarenlang bij Wereldwinkel Goeree-Overflakkee betrokken zijn.

Fair

"Bij het samenstellen en inkopen van ons assortiment richten we ons op een faire benadering van producenten in de derde wereld, die leveringscontracten voor langere duur krijgen, met zo min mogelijk tussenhandel", lichten Corrie en Ineke toe. "Zestig procent van het Wereldwinkel assortiment bestaat uit Fairtrade. De overige veertig procent niet, maar die is wel gelieerd aan duurzaamheid – ecologisch of biologisch – en aan medemenselijkheid, dus waar met het product een eerlijk loon wordt verdiend in het land van herkomst en altijd met het toezicht dat er geen sprake is van kinderarbeid."

Niet alternatief

De dames benadrukken dat het assortiment dat op deze manier wordt samengesteld niet als 'oosters' te bestempelen valt. "De producten komen uit allerlei windstreken en verscheidene worden zelfs in Nederland ontworpen, waarna ze – afgestemd op de westerse markt – met toewijding worden geproduceerd in derdewereldlanden. Dus geen alternatieve producten of iets dergelijks, integendeel!"
Allerlei gebruiksvoorwerpen, woondecoratie, sieraden, voedingsmiddelen, e.d., het is allemaal in de Wereldwinkel te vinden. "De doppers die we hebben, zijn momenteel razend populair. Ze zijn van een soort plastic, maar zonder bpa's erin, zodat ze afbreekbaar zijn en bijdragen aan minder plasticafval. Bovendien komt een deel van de verkoopopbrengst ten goede aan het realiseren van waterputten in Nepal. Daarnaast hebben we momenteel kleurige gebloemde dubbele fietstassen in de aanbieding, vervaardigd van gerecyclede mestzakken uit Vietnam. Van twintig voor tien euro. En niet te vergeten: wij verzorgen ook kerstpakketten, met uiteenlopende samenstellingen."

Leerbedrijf

De Wereldwinkel is gevestigd in een fraai nieuw winkelpand: Zandpad 134. Dit werd mogelijk door de samenwerking die tot stand kwam met de Prins Maurits Scholengemeenschap te Middelharnis, voor wie de Wereldwinkel leerbedrijf is. Doordeweeks zijn er dan ook leerlingen van de school werkzaam, om beroepsvaardigheden op te doen.

Op zoek naar…

Het bestuur van de Wereldwinkel is momenteel op zoek naar een nieuwe voorzitter. Maar zeker ook naar vrijwilligers, vooral voor de zaterdag. "We hebben nog zoveel ideeën om uit te voeren, maar als we niet meer vrijwilligers hebben, komt daar gewoon niets van...", zeggen Corrie en Ineke. Wie interesse heeft kan contact opnemen met Ineke Beukers, vrijwilligerscoördinator, e-mail: ineke.beukers@online.nl. En wie meer wil weten over de Wereldwinkel kan kijken op http://www.goereeoverflakkee.wereldwinkels.nl.