Jaap Bakelaar presenteert het eerste exemplaar van deel 3 aan streekarchivaris Jan Both en aan archiefmedewerker Maarten Vos. Foto: Hans Villerius
Jaap Bakelaar presenteert het eerste exemplaar van deel 3 aan streekarchivaris Jan Both en aan archiefmedewerker Maarten Vos. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Jaap Bakelaar presenteert deel 3 over Sommelsdijkse middenstand in vroeger tijd

MIDDELHARNIS – Nadat al twee eerdere delen verschenen, liet de Sommelsdijkse Jaap Bakelaar vorige week donderdagmorgen het derde deel van de serie 'Een wandeling langs de middenstand van Sommelsdijk in vroeger tijden' het levenslicht zien. Opnieuw een aflevering over de neringdoenden van weleer in Sommelsdijk.

Door Hans Villerius

In de eerste boekjes, die nog steeds verkrijgbaar zijn, komen de winkeliers voorbij die destijds aan de Oostdijk, de Westdijk, de Oudelandsedijk, de West-Krakeelstraat, de Voorstraat, het Marktveld en de Oranjestraat gevestigd waren. In het nu gepresenteerde deel gaat het over de ondernemers die hun winkels hadden aan de Enkele Ring, de Dubbele Ring, de Sint Joris Doelstraat en de Kerkstraat. Ook dit derde deel is rijk voorzien van veelal onbekend historisch fotomateriaal, zowel van de ondernemers als van hun winkels.

Streekarchief

Toen Jaap nog in de wijkverpleging werkzaam was, kwam hij dagelijks bij verschillende ouderen over de vloer. Die wisten heel wat te vertellen over vroeger. Ook met voormalige middenstanders kwam hij in gesprek en uiteindelijk prikkelde dit hem om over de vrijwel verdwenen Sommelsdijkse middenstand een uitgave te gaan maken. Daarbij ondervond, en ondervindt, Jaap ontzettend veel hulp en gastvrijheid van de medewerkers van Streekarchief Goeree-Overflakkee, die waar nodig de tijd nemen om te assisteren bij het speurwerk naar oude gegevens, wat hier in informele sfeer plaats kan vinden. Op die manier krijgt Jaap de benodigde informatie voor zijn publicaties zo goed als compleet. En hij is daar zo content over dat hij deel drie van zijn serie donderdagmorgen híer presenteerde.
De nog steeds groeiende serie – na dit deel volgen er nóg twee – wordt door lezers enthousiast ontvangen. Van elk van de twee eerste delen zijn er dan ook al ruim tweehonderd verkocht. Kievit Copy & Multimedia in Middelharnis verzorgt de uitgaven voor Jaap. Daar, maar ook bij Boekhandel Van der Boom in Sommelsdijk en bij Jaap Bakelaar zelf, is het boek te koop voor € 10. Wat Jaap betreft is het een prachtig cadeau voor de komende Vaderdag. Wie het boek toegestuurd wil krijgen, kan het bij Jaap bestellen (tel. 06 31091490). Er komen dan nog wel verzendkosten bij.