Caroline en Leo Bezemer presenteren samen met Gijs en Bep Visser een jubileumtaart ter gelegenheid van het 145-jarig bestaan van Visser Meubelen. Foto: Hans Villerius
Caroline en Leo Bezemer presenteren samen met Gijs en Bep Visser een jubileumtaart ter gelegenheid van het 145-jarig bestaan van Visser Meubelen. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

145 jaar Visser Meubelen

SOMMELSDIJK – Niet veel mkb-ondernemers op het eiland zullen kunnen bogen op een bestaansgeschiedenis van maar liefst 145 jaar, maar Visser Meubelen te Sommelsdijk wel. Op het gebied van woninginrichting en stoffering is het dan ook een begrip in de wijde regio, zowel op de 'particuliere' markt als op het gebied van projectstoffering.

Door Hans Villerius

Min of meer toevallig stuitte Caroline Bezemer, die samen met haar man Leo eigenaar is van Visser Meubelen, onlangs op de notariële actie van oprichting van het bedrijf. Als oprichtingsjaar prijkt daar 1871 op. Een eenvoudig rekensommetje leert dat 2016 het 145-jarig bestaan betekent en daar stonden Leo en Caroline graag even bij stil. Maar ze deden dat niet alléén. Ze nodigden ook de laatste nog in leven zijnde tak uit van de originele Vissers, wier naam de winkel nog altijd draagt. De laatste der Mohikanen, zoals hij zichzelf noemt: Gijs Visser (88) en zijn vrouw Bep (85). "Wij zijn de oudste nog in leven zijnde woninginrichters van Goeree-Overflakkee" zegt Gijs, die samen met zijn twee jaar geleden overleden broer Herman de vierde en laatste generatie Visser Meubelen vormde.

Historie

Hun voorgeslacht, dus ook de grondlegger van de winkel, komt uit Blokzijl. Van de daar gewonnen en verwerkte biezen werden matten gemaakt, waarmee al vóór 1871 schipper Visser tweemaal per jaar naar Sommelsdijk kwam om die op het eiland aan de man te brengen. Eerst per kruiwagen, naderhand met paard en wagen. Op het eiland leverde 't hem de 'titel' mattenschipper op. In 1871 vestigde hij zich aan de Oostdijk te Sommelsdijk, waar hij een matten- en tapijtenhandel begon, een paar deurtjes verder dan waar ze later jarenlang hun winkel zouden hebben. Dat pand, waar nu Slender You GO is gevestigd, kocht Visser in 1954 aan. Dit voormalige hotel, 'Du Commerce', werd tot winkel verbouwd, waar decennialang alles te koop was op het gebied van woningstoffering. Vanaf toen hoorden ook kleinmeubelen tot het assortiment. In 1969 verhuisde het bedrijf naar het Haveneind in Sommelsdijk, nu Sommelsdijkse Haven geheten. Op dezelfde plek werd in 1998 een geheel nieuwe winkel gebouwd, waar Visser Meubelen nog altijd is gevestigd en in de loop der jaren is uitgegroeid tot de representatieve meubelzaak die het nu is. Toen Bep Visser er anderhalve week een poosje zat, samen met Gijs, schoot haar gemoed er zelfs vol van toen ze op zich in liet werken hoe mooi en groot het vroegere Visser Meubelen - waar zij, haar man en Herman zich jarenlang voor ingezet hebben - anno 2016 is.

Onderscheidend

Hoewel het inmiddels niet meer de Vissers zijn van wie de winkel is, is het nog wel een nazaat uit het Vissertijdperk die nu Visser Meubelen in handen heeft, samen met haar man. Caroline Bezemer is dochter van boekhouder Beeke, die onder Gijs en Herman gewerkt heeft en die het bedrijf naderhand van hen overnam.
Caroline en Leo prijzen zich gelukkig dat de zaken, ook na 145 jaar, zo goed gaan. Zelfs van de economische recessie hebben ze niet veel te lijden gehad. Hoe dat komt? "Wij onderscheiden ons, op meerderlei terrein", weet Leo Bezemer. "We hebben een groot assortiment, van meubels tot vloeren, gordijnen en binnenzonwering. Ook diverse relaxfauteuils en -banken zijn gewoon uit voorraad leverbaar. Verder hebben we een grote slaapcollectie, inclusief brandwerende matrassen en bedtextiel. Daarnaast hechten we aan service en betrouwbaarheid. Betrouwbaarheid is, ook voor klanten, nummer één. Als 't erop aankomt zelfs belangrijker dan wat iets kost. Daags na levering bellen we onze klanten op of ze tevreden zijn met hun aankoop. Is er iets, dan is dat binnen vijf dagen opgelost. En gaat er iets kapot, dan ben ik er ook voor m'n klant. Daarnaast leveren we veel maatwerk, dus als de standaardafmetingen niet passen of anderszins niet goed uitkomen, dan leveren we tegen een betaalbare prijs dezelfde meubelen ook in afwijkende maten. Verder stofferen we veel grote projecten: zorginstellingen, zoals Vroonlande, een deel van Nieuw Rijsenburgh, maar ook vakantieparken, kantoren, laboratoria en zelfs booreilanden. Daardoor hebben we ook buiten het eiland een grote, en trouwe, klantenkring." Doordat Visser Meubelen als lid is aangesloten bij de grootste inkoopvereniging van Europa kunnen concurrerende prijzen worden gehanteerd, vertelt Leo. En meegaand met de ontwikkelingen van de tijd worden inmiddels ook via Marktplaats meubelen (outlet) verkocht. Én biedt het eigen atelier alles, ook stijl- en interieuradvies, om voor klanten hun droominterieur te creëren.
Wie meer wil weten kan kijken op www.vissermeubelen.nl of een kijkje nemen in de winkel: Sommelsdijkse Haven 19 te Sommelsdijk.