De leerlingen in de Tweede Kamer.
De leerlingen in de Tweede Kamer. Foto: pr

Politieke lessenreeks CBS 'De Hoeksteen' ten einde

OOLTGENSPLAAT - Met een bezoek op 1 juni aan de Tweede Kamer is de lessenreeks van CBS De Hoeksteen over politiek afgesloten. Omdat de politiek zo ver bij de kinderen van groep 8 afstaat, hebben de leerkrachten van groep 8 van CBS 'De Hoeksteen' besloten om de politiek naar de kinderen te halen door middel van klassenbezoeken en een excursie.

'Als brede christelijke dorpsbasisschool wilden we ons niet vastleggen aan een bepaalde christelijke politieke partij, maar wilden we graag verschillende christelijke politieke geluiden laten horen aan de kinderen', aldus meester Jan Willem van de Werken, groepsleerkracht van groep 8.
'Zodoende zijn verschillende politiek betrokken personen langs geweest om over hun werk te komen vertellen.'

De politiek staat niet ver bij de meester vandaan. Sinds zijn 18e is hij al op verschillende manieren betrokken geweest bij de politiek. Dit brengt hij over bij de kinderen, door bijvoorbeeld op ieder stemmoment dat er is met de kinderen van zijn groep te gaan stemmen. Op het stembureau wordt dan door de voorzitter van het stembureau uitgelegd hoe het stemmen verloopt en brengen de kinderen de stem van de meester uit.
Ook dit jaar hebben de kinderen, samen met juf Ina en meester Jan Willem, hun stem uitgebracht tijdens het referendum over de Oekraïne.
Dit stemmen was het begin van de lessenreeks.

Als eerste kwam raadslid Ron de Rover van de ChristenUnie naar Ooltgensplaat om te vertellen over zijn werk als raadslid. Ook vertelde hij over zijn werk als vertegenwoordiger van de bewoners van Goeree-Overflakkee. Mooi was dat hij van de kinderen ook een vraag mee kreeg om tijdens de gemeenteraad te stellen. Dit was een reden voor de groep 8 kinderen om het verslag van die raadsvergadering te bekijken en zo naar het antwoord van wethouder Markwat te beluisteren.

De tweede persoon die in de groep kwam, was lid van de Provinciale Staten en waarnemend burgemeester Servaas Stoop van de SGP. Hij heeft de kinderen veel verteld over het werk als lid van de Provinciale Staten en als vervanger van de Commissaris van de koning.
Natuurlijk waren de kinderen ook erg nieuwsgierig naar zijn werk als waarnemend burgemeester van de gemeente Korendijk. Meneer Stoop nam uitgebreid de tijd om alle vragen te beantwoorden. Zo zijn we bijvoorbeeld te weten gekomen dat een burgemeestersketen twee kanten heeft.

De laatste kennismaking met een christelijke partij vond buiten het eiland plaats. Op uitnodiging van CDA Tweede Kamerlid Michel Rog hebben groep 8, hun leerkrachten en verschillende ouders een bezoek gebracht aan de Tweede Kamer.
Een geweldige ervaring, om zo door het gebouw te lopen waar de besluiten over ons land worden genomen. Groep 8 is zelfs in de vergaderzaal van de Tweede Kamer geweest waar normaal de 150 leden zitten.

Michel Rog, onderwijsman van het CDA, nam de tijd om alle vragen te beantwoorden over het werk als Kamerlid. Directeur K. Knoester van CBS 'De Hoeksteen' is erg blij dat dit project zo positief is ontvangen bij de ouders en de kinderen. 'Het is buitengewoon belangrijk om kinderen op vroege leeftijd al bij te brengen hoe de politiek in elkaar zit. Zij zijn immers de kiezers van de toekomst.'

'Dit project zal zeker in de toekomst een vervolg krijgen op onze basisschool', aldus directeur Knoester.