Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

"Muziek is de kortste weg naar het hart"

Vervolg van de voorpagina

Moest dat allemaal op de schop? Johan Jansen: "Muziekschooldirecteuren, bestuursleden van muziekscholen (vaak vrijwilligers), docenten, leerlingen, verenigingen, hebben de afgelopen tijd veel onzekerheid gekend. Niet alleen de onzekerheid over de toekomst, hun baan, een opleiding, maar vooral het besef dat de met veel inzet gebouwde prachtige muziekopleidingen zomaar zouden kunnen verdwijnen. Voor sommige is de bouw van de huidige opleidingen hun levenswerk geweest."

Toekomstmuziek

Gedwongen door de omstandigheden is er echter met veel elan een nieuwe muziekopleiding gebouwd: het Muziekgebouw Goeree-Overflakkee. "Dit proces ging niet altijd even gemakkelijk, maar toch is er nu het resultaat. Dit is vooral bereikt doordat er binnen het muziekveld op Goeree-Overflakkee over eigen grenzen heen is gekeken en er een gezamenlijk plan Toekomstmuziek is geschreven. Hoewel we, zoals u misschien in de kranten wel heeft kunnen lezen, een aantal keer op gespannen voet hebben gestaan met de gemeente, hebben we ons altijd gesteund gevoeld door de gemeenteraad. Op dit moment wordt er gelukkig weer gezamenlijk gewerkt aan de toekomst." De gemeenteraad keurde het toekomstplan in april unaniem goed.

Volgens Jansen is het Muziekgebouw uniek, zo uniek dat diverse gemeenten, verenigingen en muziekbonden al vragen hebben gesteld over het concept. In het Muziekgebouw werken twaalf muziekverenigingen en twee muziekscholen samen. Het gebouw rust op drie pijlers: muziekles op school, particulier muziekonderwijs en muziekles voor leerlingen van verenigingen. De eerste pijler, muziekles op school, krijgt vorm door in 36 groepen 4 (op 30 scholen) een muziekcarrousel af te werken. Zo kunnen de leerlingen kennismaken met een hele reeks instrumenten. Via de andere twee pijlers is er ook 'voeding' voor de jeugdorkesten en ensembles.

Tijdens de presentatie van het Muziekgebouw – inclusief het logo en de website – kreeg het publiek in Het Diekhuus verschillende wijsheden over muziek te horen. Johan Jansen zei: "Muziek maakt slim". En wethouder De Jong voegde daaraan toe: "Muziek is de kortste weg naar het hart."

Innovatie

De wethouder onderstreepte het belang van innovatie, wat onder andere blijkt uit de muziekcarrousel. "Iedereen doet mee vanaf de basisschool." Wat hij in het Muziekgebouw vond was "maatschappelijke balans", "eigen verantwoordelijkheid", een einde aan "de ongelijkheid in subsidies" en "kwaliteit". "We gaan voor het hoogst haalbare", zei De Jong vlak voordat hij het gemeentelijke cadeau aan het Muziekgebouw overhandigde: een dwarsfluit.

Hans van der Wulp van de Culturele Raad Goeree-Overflakkee zei eerst sceptisch te hebben gestaan tegenover de nieuwe structuur van het muziekonderwijs, maar nu enthousiast te zijn. Ook kwam hij met een waarschuwing: "Een gebouw moet ook onderhouden worden. Onderschat het onderhoud niet."

De officiële presentatie van het Muziekgebouw bestond niet alleen uit toespraken, maar ook uit diverse optredens van eilandelijke talenten: het fluitkwartet onder leiding van Lisette van der Broek, Bastiaan Bruijnse (hoorn), Lara Kastelein (saxofoon), Joline Sperling (harp) en Martin Braber (hoorn). Tot slot speelde het saxofoonkwartet Blast.

Afbeelding