Wethouder Gerrit de Jong tijdens de openingstoespraak van het Muziekgebouw.
Wethouder Gerrit de Jong tijdens de openingstoespraak van het Muziekgebouw. Foto: Adri van der Laan

Muziekgebouw klaar voor de toekomst

MIDDELHARNIS – Zonder weeën ging het niet, maar de geboorte verliep nog redelijk vlot. Die metafoor gebruikt wethouder Gerrit de Jong zaterdag bij de officiële lancering van het Muziekgebouw Goeree-Overflakkee. "Het kind is er. Het is mooi, het is prachtig. We moeten het een kans geven om op te groeien en uit te groeien, zodat het een bijdrage kan leveren aan de symfonie van het leven."

Tekst en foto's: Kees van Rixoort

Het Muziekgebouw Goeree-Overflakkee is gebouwd nadat de gemeente had bepaald dat het eilandelijke muziekonderwijs geheel op de schop moest. Verenigingen kregen geen subsidie meer en de muziekscholen moesten bezuinigen en gaan samenwerken of fuseren.

"Maar in het proces leek het er ook op, dat de muziekscholen zouden verdwijnen omdat ook voor hen geen subsidie meer beschikbaar zou zijn in de toekomst. Al het geld zou worden gestopt in één jaar muziek in de klas op de basisschool", zei Johan Jansen, voorzitter van het Muziekgebouw, zaterdagmiddag tijdens de presentatie in Het Diekhuus.

Hij blikte terug op de opbouw van het rijke muziekleven op Goeree-Overflakkee: "Opleidingen die jarenlang fantastisch werk hadden verricht en muzikale toptalenten hebben afgeleverd, die nu zelfs actief zijn in de professionele muziekwereld, zoals het Concertgebouw. Die er voor zorgden dat de bewoners van dit eiland zich ook muzikaal konden ontwikkelen. Die zorgden voor voldoende aanwas naar de amateurorkesten, waarvan enkele ook tot de top van Nederland behoren. Maar ook dat u, als inwoners, Koningsdag, Sinterklaas, Dodenherdenking en vele andere gebeurtenissen op dit mooie eiland kon beleven met muziek erbij. Want wat zouden vele evenementen zonder muziek voorstellen…"

Moest dat allemaal op de schop? Johan Jansen: "Muziekschooldirecteuren, bestuursleden van muziekscholen (vaak vrijwilligers), docenten, leerlingen, verenigingen, hebben de afgelopen tijd veel onzekerheid gekend. Niet alleen de onzekerheid over de toekomst, hun baan, een opleiding, maar vooral het besef dat de met veel inzet gebouwde prachtige muziekopleidingen zomaar zouden kunnen verdwijnen. Voor sommige is de bouw van de huidige opleidingen hun levenswerk geweest."

Toekomstmuziek

Gedwongen door de omstandigheden is er echter met veel elan een nieuwe muziekopleiding gebouwd: het Muziekgebouw Goeree-Overflakkee. "Dit proces ging niet altijd even gemakkelijk, maar toch is er nu het resultaat. Dit is vooral bereikt doordat er binnen het muziekveld op Goeree-Overflakkee over eigen grenzen heen is gekeken en er een gezamenlijk plan Toekomstmuziek is geschreven. Hoewel we, zoals u misschien in de kranten wel heeft kunnen lezen, een aantal keer op gespannen voet hebben gestaan met de gemeente, hebben we ons altijd gesteund gevoeld door de gemeenteraad. Op dit moment wordt er gelukkig weer gezamenlijk gewerkt aan de toekomst." De gemeenteraad keurde het toekomstplan in april unaniem goed.

Volgens Jansen is het Muziekgebouw uniek, zo uniek dat diverse gemeenten, verenigingen en muziekbonden al vragen hebben gesteld over het concept. In het Muziekgebouw werken twaalf muziekverenigingen en twee muziekscholen samen. Het gebouw rust op drie pijlers: muziekles op school, particulier muziekonderwijs en muziekles voor leerlingen van verenigingen. De eerste pijler, muziekles op school, krijgt vorm door in 36 groepen 4 (op 30 scholen) een muziekcarrousel af te werken. Zo kunnen de leerlingen kennismaken met een hele reeks instrumenten. Via de andere twee pijlers is er ook 'voeding' voor de jeugdorkesten en ensembles.

Tijdens de presentatie van het Muziekgebouw – inclusief het logo en de website – kreeg het publiek in Het Diekhuus verschillende wijsheden over muziek te horen. Johan Jansen zei: "Muziek maakt slim". En wethouder De Jong voegde daaraan toe: "Muziek is de kortste weg naar het hart."

Innovatie

De wethouder onderstreepte het belang van innovatie, wat onder andere blijkt uit de muziekcarrousel. "Iedereen doet mee vanaf de basisschool." Wat hij in het Muziekgebouw vond was "maatschappelijke balans", "eigen verantwoordelijkheid", een einde aan "de ongelijkheid in subsidies" en "kwaliteit". "We gaan voor het hoogst haalbare", zei De Jong vlak voordat hij het gemeentelijke cadeau aan het Muziekgebouw overhandigde: een dwarsfluit.

Hans van der Wulp van de Culturele Raad Goeree-Overflakkee zei eerst sceptisch te hebben gestaan tegenover de nieuwe structuur van het muziekonderwijs, maar nu enthousiast te zijn. Ook kwam hij met een waarschuwing: "Een gebouw moet ook onderhouden worden. Onderschat het onderhoud niet."

De officiële presentatie van het Muziekgebouw bestond niet alleen uit toespraken, maar ook uit diverse optredens van eilandelijke talenten: het fluitkwartet onder leiding van Lisette van der Broek, Bastiaan Bruijnse (hoorn), Lara Kastelein (saxofoon), Joline Sperling (harp) en Martin Braber (hoorn). Tot slot speelde het saxofoonkwartet Blast.