Martin Mans en Dinant Struik, in het kerkgebouw waar ze vrijdagavond weer samen op zullen trekken. Foto: Hans Villerius
Martin Mans en Dinant Struik, in het kerkgebouw waar ze vrijdagavond weer samen op zullen trekken. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Twee 'Dirkslandse' musici treden na 25 jaar weer samen op

DIRKSLAND - Martin Mans en Dinant Struik, twee namen die in Dirksland in het verleden een begrip waren. En nog natuurlijk. Jarenlang hebben ze er gewoond en gewerkt, maar ook - bewust of onbewust - op veler hart een muzikaal stempel gezet waarvan de afdruk altijd gebleven is. Jarenlang hebben Martin en Dinant samengewerkt op muzikaal gebied. Maar door 's levensloop liepen de levenswegen uiteen. Niettemin verloren ze elkaar niet uit het oog en de herinneringen aan het verleden worden nog steeds gekoesterd. En nu, na meer dan 25 jaar, trekken ze weer een keer samen op, met een korenconcert aanstaande vrijdagavond in Dirksland.

Door Hans Villerius

Martin en Dinant waren allebei, en gelijktijdig, organist in de Gereformeerde Gemeente van Dirksland. Allebei, en gelijktijdig, waren ze verbonden aan het Christelijk gemengd koor 'Soli Deo Gloria' te Dirksland. Voor Dinant was het 't eerste koor waarvan hij dirigent werd en voor Martin het eerste koor waaraan hij, op 15-jarige leeftijd, als organist verbonden werd. Daarna werd het Dirkslands Mannenkoor opgericht, met Dinant als dirigent en Martin als organist.

Samen doen

"Het was het begin van een mooie periode, waarin het Dirkslands Mannenkoor groeide en groeide, met in de topjaren maar liefst 156 leden", blikt Dinant 25 jaar later terug. En bij hem rees de gedachte dat 't mooi zou zijn om een kwarteeuw later samen met Martin "weer eens wat te doen". Bijvoorbeeld in Dirksland een mooie muzikale avond neerzetten voor een Dirkslands goed doel. Want allebei zijn ze nog steeds, en veel meer dan destijds, actief in de muziek. Martin, zoals bekend, inmiddels beroepsmatig, als organist en als dirigent. Maar ook Dinant is, als gepassioneerd en gedreven amateur, tegenwoordig dagelijks in de muziek actief, als dirigent. En aanstaande vrijdagavond 10 juni trekken ze weer een keer samen op, in de Hervormde kerk te Dirksland, met een groot korenconcert ten bate van hospice Calando.

Oude doos

Tijdens het muzikale programma van vrijdagavond treden het mannenkoor De Gouwestem uit Waddinxveen op, o.l.v. Martin Mans, en het Delta Mannen Ensemble o.l.v. Dinant Struik. Met zijn 180 leden is De Gouwestem één van de grootste mannenkoren van Nederland.
Boeiend is dat het Delta Mannen Ensemble uit slechts bijna 20 zangers bestaat. Maar met hun geoefende stemmen zullen zij de luisteraar versteld doen staan van waar zij zingend toe in staat zijn. De meeste leden van het ensemble zijn afkomstig van koren waarvan Dinant in de loop der jaren dirigent was. Het orgel zal worden bespeeld door de vaste organist van het Delta Mannen Ensemble: Jan Rozendaal.
Speciaal voor vrijdag hebben Martin en Dinant enkele titels uit de doos van 25 jaar geleden gehaald om die, naast eigen repertoire, deze avond gezamenlijk ten gehore te brengen. Terug in de tijd dus, onder andere met Klaas-Jan Mulders bekende Psalm 42.

Heel bijzonder

De entree voor het concert is gratis, maar er zal een collecte worden gehouden waarvan de opbrengst - dankzij de welwillende medewerking van een groot aantal sponsors - geheel kan worden bestemd voor het mooie werk van Calando. En natuurlijk hopen Martin en Dinant dat de luisteraars, als dank voor het gebodene deze avond, gul zullen geven! "Heel bijzonder om te doen", vindt Martin het initiatief van Dinant om op deze manier samen weer eens op te treden, zij het natuurlijk in ander verband dan 25 jaar geleden. "En bovenal is 't mooi dat je dit werk mag doen tot Gods eer", vult Dinant aan.

Het concert begint om 20.00 uur, de kerkdeuren gaan om 19.30 uur open. De organisatie verwacht een zeer grote belangstelling en raadt luisteraars aan om op tijd aanwezig te zijn om het circa twee uren durende concert bij te wonen. Tevens zullen de nieuwe Cd's 'Het is volbracht' van mannenkoor De Gouwestem en 'In His Love' van het Delta Mannen Ensemble te koop zijn.