Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

't Lôôsje is ook een ontmoetingsplek

Vervolg van de voorpagina

Meer en meer werd zo de noodzaak ondervonden een eigen royale opslag- en verkoopruimte te hebben, waarvan de continuïteit niet meer afhankelijk zou zijn van wat derden tijdelijk aanbieden. Toen op bedrijventerrein Spuikolk voor een mooie prijs een voormalige bedrijfsloods aangekocht kon worden, werd daartoe besloten. Binnen de gevormde stichting werd de aankoopsom bijeengebracht, van verschillende leden van de kerkelijke gemeente werden giften ontvangen en met grote medewerking van vrijwilligers én anderen – zoals ondernemers die soms bijna tegen kostprijs materialen en diensten aanboden – kon het verouderde pand dusdanig worden opgeknapt dat het een nieuw leven kreeg: 't Lôôsje.

Opgeknapt

Daarnaast kon, door meteen een deel van het bijbehorende terrein te verkopen aan een ernaast gevestigde ondernemer, uit de verkoopopbrengst het asbest dak geheel worden vernieuwd. Verder werd sanitair en stromend water aangelegd, nieuw glas aangebracht en in de voorgevel een grote roldeur. Er is een afzonderlijke afdeling gemaakt, verwarmd, waar dames- en kinderkleding wordt verkocht. Ook werd een aparte ruimte gecreëerd waar ingeleverde spullen worden ontvangen, nagezien en geprijsd. In de grote verkoopruimte staat al het overige uitgestald, van kop en schotels tot lampen, van huishoudelijke apparaten tot pannen en vazen, van boeken en gereedschap tot meubels en bedbodems. Alles onder één dak.

Openstelling

Er worden niet alleen spullen verkócht, maar tijdens openingstijden kunnen ook spullen worden ingeleverd – kleding natuurlijk schoon en vlekvrij – terwijl de hele week, dus ook buiten openingstijden, oud ijzer en frituurvet kan worden achtergelaten. De openingstijden zijn wekelijks op donderdag en vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur en ook iedere eerste en derde zaterdag van de maand van 9.00 tot 12.00 uur. Eventueel, als er meer vrijwilligers komen, kunnen de openingstijden worden verruimd. Daarnaast is er een team vrijwilligers dat, indien gewenst, huisraad ophaalt als woningen moeten worden leeggemaakt. En dit jaar zal, bij wijze van proef, de jaarmarkt van de Gereformeerde Gemeente van Dirksland ook híer worden gehouden, op 2 juli a.s.
Alle overige informatie over 't Lôôsje is te vinden op haar eigen website: www.loosje.nl.

Openingshandeling

De openingshandeling werd zaterdagmorgen verricht door de 95-jarige Aren Bakker, die enkele jaren geleden zijn schuur bij zijn woning aan het Korteweegje aan 't Lôôsje beschikbaar stelde. Tot op hoge leeftijd heeft hij daar zelfstandig gewoond, maar inmiddels verblijft hij in Nieuw Rijsenburgh. Hier werd hij zaterdagochtend opgehaald om onder toeziend oog van vele oude bekenden de openingshandeling te verrichten, althans, daaraan mee te werken. Zittend in een rolstoel werd hij bij het toegangshek door een met papier dichtgemaakte toog geduwd en was hij de eerste formele bezoeker van 't Lôôsje.
Kort voor de openingshandeling buiten werd binnen, in besloten kring, door diaken Folco Melissant de officiële openstelling van 't Lôôsje gemarkeerd met schriftlezing en gebed. Hij benadrukte dat zonder Gods zegen niets zal gaan, "ook het renoveren en het runnen van 't Lôôsje niet", en sprak de wens uit dat die zegen ook op dit werk zal rusten. "We hopen dat velen deze plek zullen weten te vinden. Hetzij om spullen te kopen, hetzij als ontmoetingsplek waar je een bak koffie kunt drinken, of om bij de evangelisatiestand een goed gesprek te hebben."