Deed Pieter Struik (m.) vorig jaar nog in z'n eentje mee aan een muskathlon, in Kenia, dit jaar deden zijn broer Corné en zijn neef Willem-Jan ook mee en participeren ze in de wijnverkoop, waarvan de opbrengst geheel naar het goede doel gaat. Op de foto één van hun laatste trainingsavonden voordat ze naar Oeganda vertrokken. Foto: Hans Villerius (Zie voor meer foto's en filmpjes: Facebook.com/muskathlon.)
Deed Pieter Struik (m.) vorig jaar nog in z'n eentje mee aan een muskathlon, in Kenia, dit jaar deden zijn broer Corné en zijn neef Willem-Jan ook mee en participeren ze in de wijnverkoop, waarvan de opbrengst geheel naar het goede doel gaat. Op de foto één van hun laatste trainingsavonden voordat ze naar Oeganda vertrokken. Foto: Hans Villerius (Zie voor meer foto's en filmpjes: Facebook.com/muskathlon.) Foto: Adri van der Laan

Voor het goede doel naar Oeganda

DIRKSLAND - Het was niet de eerste keer dat hij meedeed aan een muskathlon maar wel de zwaarste, toen hij vorige week in Oeganda een afstand van niet minder dan 42,2 kilometer aflegde. Hardlopend, in een tropisch klimaat en daarbij een hoogteverschil van meer dan een kilometer overwinnend, voor het goede doel. Dat deed afgelopen donderdag Pieter Struik uit Dirksland, directeur van WebNL te Stellendam.

Door Hans Villerius

"Wat was het een mooie reis!", blikt Pieter terug. "Oeganda, de parel van Afrika, is echt een fantastisch mooi land. Meren, bergen en het eindeloze groen steken schitterend af tegen de rode aarde. De mensen zijn arm, maar tegelijk ongelofelijk vriendelijk en warm. De blijde dans en zang die je tegemoet komt bij elk bezoek, zal ik nooit vergeten. Het is een rijkdom waar het Westen schril bij afsteekt. Het is heftig om bij je sponsorkind op bezoek te gaan in een sloppenwijk. De stank van open riool, vuilnis door heel de wijk, huisjes van twee bij drie vierkante meter waarin zes mensen leven. De uitzichtloosheid en de armoede zijn verschrikkelijk. Misschien is nog wel het ergste dat armoede mensen doet geloven dat ze er niet mogen zijn. Ze zijn waardeloos. Ongewenst... Tegelijk zie je de hoop in een gezin als een kind een sponsor krijgt. Hij of zij vertegenwoordigt namelijk nieuw perspectief. Hoop voor de toekomst. Voor zichzelf, voor het gezin, voor de straat! Als Muskathlongroep hebben we mooie ontmoetingen en gesprekken gehad, met de locals en met elkaar. In totaal is er bijna 5 miljoen opgehaald voor kinderen in armoede. Het is een spreekwoordelijke druppel, maar we hebben ook gezien wat die 'druppels' uitwerken in levens van kinderen, gezinnen en gemeenschappen. En dat voelt goed!"

Persoonlijk

Pieter (33) is duidelijk begaan met het lot van kansarmen in sloppenwijken, met het onrecht waaronder zij lijden, slavernij en sekshandel, en zet zich daarom graag in voor verbetering van hun situatie. Niet alleen door geldelijke steun vanuit zijn bedrijf, dat voor dergelijke doelen een Foundation kent, maar ook door op persoonlijke titel er flink wat voor te doen, iets van zichzelf ervoor te geven. Door een zware fysieke inspanning te koppelen aan het goede doel.
Om daar invulling aan te geven, trad hij in contact met organisatie Compassion en verbond hij er zich aan om voor kansarmen in Oeganda mee te doen aan de muskathlon én aan de voorwaarde om daarbij minimaal tienduizend euro mee te brengen. "Ik heb een jaar uitgetrokken voor de voorbereiding", vertelt Pieter, "zowel om me fit genoeg te trainen om deze extreme inspanning - hopelijk - te kunnen volbrengen, als om zo veel geld bij elkaar te krijgen."

Wijn

Vanzelf rees voor Pieter wel de vraag op: hoe krijg ik tienduizend euro bij elkaar? Hij besloot wijn te gaan verkopen. Dat werd hem min of meer in de schoot geworpen toen hij de gelegenheid kreeg om voor weinig geld een grote partij kwaliteitswijnen aan te kopen. Voor zo weinig geld dat, als hij ze voor een eveneens zeer vriendelijke prijs aan de man zou brengen, er toch een mooie opbrengst uit te halen zou zijn, geheel bestemd voor het goede doel. Volledig in de lijn van zijn bedrijfsactiviteiten startte hij onder de naam Wijnloper.nl een online verkoopcampagne. Via deze website kon, en kan nog steeds, een uitgebreid assortiment aan goede rode- en witte wijnen, al of niet met bubbels, en rosé worden besteld. In totaal ruim zevenduizend flessen. De verkoop sloeg zo aan dat momenteel slechts nog een derde van de voorraad over is. En dat Pieter in plaats van tienduizend euro met zo'n zevenentwintigduizend euro naar Oeganda kon! Natuurlijk wil hij dat bedrag graag op dertig mille krijgen, dus het dubbele, vandaar dat de wijnverkoop gewoon doorgaat, ook nu de muskathlon erop zit en Pieter deze helemaal heeft uitgelopen. Wie wil helpen de dertigduizend rond te krijgen kan op wijnlopers.nl terecht om voor weinig geld een of meer doosjes kwaliteitswijn te bestellen. Proost!