Afbeelding
Foto: Archief

'Juffrouw Hagens' wil tachtigste verjaardag vieren met 'haar' kleuters

GOEDEREEDE/OOSTERBEEK – Het is dit jaar precies vijftig jaar geleden dat Nely Risseeuw - in Goedereede beter bekend als 'Juffrouw Hagens' – het stadje verliet om zich in Oosterbeek te vestigen. Binnenkort hoopt ze haar tachtigste verjaardag te vieren en ze heeft één wens: dit samen met 'haar' kleuters te doen.

Door Adri van der Laan

Hoewel ze relatief korte tijd in Goedereede kleuterjuf is geweest, zijn de banden altijd heel sterk geweest en gebleven. Nely Risseeuw heeft in haar Goereese periode veel vrienden gemaakt en die contacten heeft ze altijd goed onderhouden. Ook de wederwaardigheden van haar kleuters heeft ze altijd bijgehouden. Dikke plakboeken met veel krantenknipsels van vooral Eilanden-Nieuws zijn hier getuige van. Tijdens die contacten met vrienden bleek dat ze graag haar tachtigste verjaardag in Goedereede zou willen vieren. En dat natuurlijk in gezelschap van haar toenmalige kleuters.

Oud-leerling Corrie Bosland-Kleijn heeft met enkele vrienden een plan gemaakt om de wens van Nely te realiseren. Over de plaats van het feestje was men het vlug eens, want waar zou het feest beter kunnen worden gehouden dan in woonzorgcomplex Westvoorne aan het Hongaarseplein? Dit complex staat op de plaats waar de vroegere kleuterschool stond en op precies de locatie waar haar schoonouders hebben gewoond. "Het verjaardagsfeest moet eigenlijk meer een soort reünie worden", aldus Corrie. Daarom zijn niet alleen de toenmalige kleuters welkom, maar ook iedereen die Nely Hagens en oude bekenden wil ontmoeten, van harte welkom.

In januari 1959 startte de kleuterschool aan het Hongaarseplein. De school werd opgericht door een bestuur en functioneerde zelfstandig. Het houten gebouw had eerder als verenigingsgebouw gediend in Stellendam, waar het na de ramp was gebouwd. Toen het Haegse Huus was gerealiseerd, werd het gebouw overgebracht naar Goedereede, want hier was grote behoefte aan een kleuterschool. Goedereede was de enige kern op het eiland waar nog geen kleuterschool was. Na een jarenlange strijd was het zover dat ook Goedereede een eigen kleuterschool had. Menig inwoner van het stadje was trots op deze verworvenheid en wellicht werd ook daarom Juffrouw Hagens door velen op handen gedragen. Per 1 november 1958 werd Nely benoemd tot waarnemend hoofdleidster aan de school. Per 1 januari 1959 kon zij pas in dienst treden, omdat eerst de 'lagere school' nog even van het gebouw gebruik moest maken.

21 januari 1959 was de grote dag dat het gebouw officieel werd overgedragen aan de Vereniging Kleuteronderwijs Goedereede en in februari konden de eerste kleuters naar school. Ongeveer zeven jaar lang deelde juffrouw Hagens lief en leed met de kinderen (en soms ook met hun ouders) die de eerste stappen in het onderwijs zetten. Inmiddels was Nely getrouwd met Iek Risseeuw en vanwege zijn werk vertrokken zij in 1966 naar Oosterbeek.
De viering van haar tachtigste verjaardag zal vooral een ongedwongen karakter hebben. Iedereen is welkom om langs te komen. Er zullen op die middag ook wat foto's en andere zaken uit de kleuterschooltijd getoond worden. Wie ook iets heeft om te laten zien, kan dit natuurlijk meebrengen. Om praktische reden is er het verzoek om geen cadeaus mee te brengen. Wel wordt geprobeerd om 'de kip' die vroeger op de school stond nog op te zoeken. Deze kip was een soort spaarpot waar wekelijks een dubbeltje in werd gedaan om bijzondere aankopen voor de school te doen. Nu kan er eventueel een bijdrage in worden gedaan, waarvan later een cadeau voor juffrouw Hagens kan worden gekocht.

Bij dit verhaal staan enkele foto's uit het omvangrijke archief van Nely Risseeuw.

<In kader bij artikel>

Feest

Het feest wordt gehouden op zaterdag 2 juli in woonzorgcomplex Westvoorne. Tussen 15.00 en 18.00 uur is iedereen van harte welkom om langs te komen. Opgeven hoeft niet. Meer info is te verkrijgen bij Corrie Bosland: aad.bosland@online.nl of tel. 0187 683016

06-31236278

Afbeelding